YDH- Müslüman Alimler Birliği Başkanı Yusuf el-Karadavi Şiilikle ilgili önceki suçlamalarını sürdürürken Müslüman Kardeşler Hareketi Genel Mürşidi Şiiliğin İslami bir mezhep olduğunu ve Şii mezhebine uymanın caiz olduğunu söyledi.

 

El-Arabiya televizyonunun haberine göre Mısır’da yayımlanan el-Mısri el-Yevm gazetesinde Şiilikle ilgili suçlamalarını tekrar eden Müslüman Alimler Birliği Başkanı Yusuf el-Karadavi, dün yaptığı açıklamada İran’a da sert eleştiriler yönelterek suçlamalarını sürdürdü.

 

Mısır, Sudan, Fas, Cezayir ve Nijerya’da Şiiliği yayma çalışmalarının olduğunu belirten Karadavi, “İran’ın geçmişteki Pers ve Kisra imparatorluğunu kurma tamahları, rüyaları ve arzuları var. Farsçılık, Şiilik ve taassubun birleşimi, bu meselenin motivasyonudur” dedi.

 

Daha önce halkının tamamı Sünni olan birçok ülkenin bulunduğunu; ancak şimdi buralarda Şiilerin görülmeye başladığını belirten Müslüman Alimler Birliği Başkanı Yusuf el-Karadavi, “Ben Mısır’ı çok iyi tanıyorum, Selahaddin Eyyubi’den 20 yıl öncesine kadar burada tek bir Şii bile yoktu; fakat bu ülkeye nüfuz etmeyi başardılar. Şimdi gazetelerde yazı yazan, kitap telif eden Şiiler var. Onların sesleri Mısır’da duyulmaya başladı. Sudan Tunus, Cezayir, Fas gibi Arap ülkeleriyle Malezya, Endonezya, Nijerya ve Senegal gibi Arap olmayan ülkelerde de durum aynıdır” bu duruma karşı konmazsa Şiiliğin Sünni ülkelere nüfuz edeceğini söyledi.

 

Bu durumun büyük sorunlar yaratacağını belirten Karadavi, “Çünkü bir Şii azınlık oluşacak ve çoğunluktaki Sünnilerden haklarını isteyecekler, bunun sonunda da fitne ateşi alevlenecek ve mezhep savaşları başlayacak” dedi.

 

Bu açıklamalarının gelecekteki daha büyük bir fitneyi önlemeye yönelik olduğunu öne süren Karadavi, “bu bir ileri görüşlülüktür, tek bir olan ümmetin evlatlarının birbirleriyle savaşmasını önlemek için geleceğe ilişkin ihtiyattır” dedi.

 

Şiiliğin yayılmasıyla ilgili uyarılarının İslam ümmetinin vahdetini göz ardı etmek anlamına gelmediğini belirten Müslüman Alimler Birliği Başkanı Yusuf el-Karadavi “ortak düşmanla mücadele için din ve dünya maslahatlarını göz önünde bulundurarak kıble ehlinin vahdetini” vurguladığını söyledi ve aydınlardan ve alimlerden Şii Sünni ihtilafları konusundaki bahislerde sorumluluk üstlenmelerini istedi.

 

Müslüman Kardeşler Hareketi Genel Mürşidi Mehdi Akif ise Müslüman Alimler Birliği Başkanı Yusuf el-Karadavi’nin açıklamalarıyla ilgili tartışmaya girmekten sakınarak Müslüman Kardeşler’in bu tartışmada Şeyh Karadavi’yi yalnız bıraktığı yönündeki suçlamaları reddetti ve tartışma sırasında ona karşı yapılan saygısızlığı kınadığını söyledi.

 

Mısır’da yayımlanan ed-Dustur gazetesine demeç veren Müslüman Kardeşler Hareketi Genel Mürşidi Mehdi Akif, Hareket’in Şiillerle ilgili görüşleri konusunda şunları söyledi: “Onlar müslümandırlar, kendilerine özgü bir mezhepleri bulunmaktadır Allah’a (ac) inanırlar, Peygamber’in (sas) takipçileridirler, kıbleleri Ka’be’dir ve Kur’an öğretilerine tabidirler”

 

“Lübnan’da ve Irak’ta Şiilerle Sünniler arasında yaşanan ihtilafların İslam’la ya da mezheple alakası yoktur bunlar siyasi ihtilaflardır. Hatta fıkhi ihtilaflar bile söz konusu değildir. Fıkhi ihtilafların yeri de uzman ulema mezclisleridir ki bunun da siyasi ihtilaflarla hiçbir ilgisi yoktur” diyen Mehdi Akif, Müslüman Kardeşlerin İslam mezheplerini yakınlaştırmak ilkesine bağlı olduğunu belirterek bu konuda Şeyh Karadavi ile görüş birliği içerisinde olduklarını söyledi.

 

Karadavi’nin son açıklamaları ile ilgili görüş bildirmeyi reddeden Mehdi Akif, “Söyleyecek bir sözüm olursa bunu Şeyh Karadavi’ye söylerim. O uzakta değil, onunla temas kurar ve görüşlerimi ona iletirim” dedi.