YDH- Irak anayasasının 140. Maddesi doğrultusunda Kerkük’ün statüsünün belirlenmesi için kurulan komisyona ayrılan bütçenin tamamen tükendiği açıklandı.

 

Irak Çevre Bakanı ve 140. Maddeyi Uygulama Yüksek Komisyonu’nun mali işler sorumlusu Nermin Osman, 140. Maddeyi Uygulama Komisyonu’nun bu yılki bütçesinin tamamen tükendiğini ve söz konusu komisyona ödenecek tek bir Irak Dinarı’nın bile bulunmadığını açıkladı.

 

Komisyonun bu yılki bütçesinin gelecek yılki mali bütçeden karşılanmasının öngörülmesine itiraz eden Irak’ın Kürt kökenli Çevre Bakanı Nermin Osman, “bütçenin onaylanması için gelecek yıla kadar niçin beklememiz gerekiyor!” dedi.

 

Irak Maliye Bakanlığı Temsilcilerinden Dr. Fazıl Nebi de 20 Eylül’de yaptığı açıklamada Irak anayasasına göre Maliye Bakanlığı’nın geçici komisyonlara hiçbir ödeme yapamayacağını belirtmiş ve 140. Maddeyi Uygulama Yüksek Komisyonu’nun hükümete bağlı olduğunu söyleyerek bu komisyonun bütçesinin hükümet tarafından karşılanması gerektiğini ifade etmişti.

 

Iraklı Kürt partiler Kerkük’ün Kürdistan bölgesine bağlanması için anayasanın 140. Maddesinin uygulanmasını isterken, Türkmenler ve Araplar, en geç 31 Aralık 2007 tarihine kadar uygulanması gereken bu maddenin bu tarihten sonra artık lağvedilmiş sayıldığını öne sürüyor.