YDH- El-Kaide ile mücadele için kurulan Uyanış Konseyleri’nin Amerika’nın kendileriyle ilgili sorumluluğu Irak hükümetine devretmesinden memnun olduğu açıklandı.

 

El Cezire televizyonuna özel bir demeç veren Uyanış Konseyleri Müşaviri Ebu Azzam et-Temimi, Uyanış Konseyleri’nin Irak hükümetine devredilmesi konusunda “biz buna olumlu bakıyoruz, inşallah önümüzdeki günlerde güzel gelişmeler olacak” dedi.

 

Uyanış Konseyleri’nin devlet güçlerine katılımı konusunda kapsamlı bir anlaşmanın bulunduğunu belirten Temimi, bu katılımı herkesten çok kendilerinin istediğini söyledi.

 

Bazı Uyanış Konseyi yetkililerinin bu meseleden dolayı konseylerden ayrılmasının endişe yarattığı ile ilgili iddialara da değinen Temimi, “Bu doğru değil, Irak’ta bazı terörist unsurlar bulunmaktadır. Bunlar sadece Uyanış Konseyleri içinde değil tüm Irak halkı içinde de pusuda beklemektedir. Uyanış Konseyleri gibi diğer tüm milliyetçi güçler, terörist saldırılara maruz kalmaktadır. Bu tür söylentiler olmakla birlikte Uyanış Konseylerinin yüzlerce yetkilisi görevlerini sürdürmektedir. Uyanış Konseyleri’nden ayrılanlar, daha iyi bir iş buldukları için ayrılmıştırlar” dedi.

 

Kendileri ile ilgili sürecin doğal seyrinde devam ettiğini belirten Temimi, “bu konuda çıkmaza girilirse açıklama yapılır, biz sorun oluşturmak istemiyoruz, sorunun çözülmesini istiyoruz” diye konuştu.

 

Uyanış Konseyleri ile ilgili yetkiyi Amerika’dan devralan Irak hükümetinin ilk aşamada konsey üyelerinden yüzde 20’sini güvenlik güçlerine katacağı ve 54 bin Uyanış Konseyi üyesinin maaşlarını ödemeyi üstlendiği bildirildi.

 

2006 yılında kurulan ve sayılarının 100 bine ulaştığı belirtilen Uyanış Konseyler’inin maaşı bugünkü devir işlemine kadar Amerikan ordusu tarafından ödeniyordu.

 

Çoğunluğunu Sünni aşiretlerin ve eskiden yönetime karşı silahlı mücadele veren grupların oluşturduğu Uyanış Konseyleri üyelerinin bazı terörist gruplarla halen ilişki içinde bulunduğu, bu durumun da Irak hükümetinde endişe yarattığı bildiriliyor.