YDH- Irak merkezi hükümetiyle bölgesel Kürt yönetimi arasındaki gerilimin tehlikeli boyutlar kazandığı bildiriliyor.

 

Amerika’dan yayın yapan Fox News televizyonu, Irak hükümeti ile bölgesel Kürt yönetimi arasındaki krizin tehlikeli boyutlar kazandığını belirterek, Kuzey Irak’taki bazı basın kuruluşlarının bölgesel Kürt yönetimiyle merkezi hükümet arasındaki balayının sona erdiğini söylediklerini duyurdu.

 

Fox News muhabiri Anita McNuught, Hanekin kentinin kuzeyindeki peşmerge güçlerinin bir müddet önce Irak güvenlik güçleriyle yaşadığı gerilime dikkat çekerek kentteki Kürt yetkililerinin, kent halkının Irak güvenlik güçlerinin Hanekin’e girmesinden endişe ettiğini ve peşmerge güçlerinden yardım istediğini söylediklerini belirtti.

 

Peşmerge güçlerinin Musul, Kerkük ve Hanekin’i kontrolü altında bulundurduğunu belirten McNuught, Kürtlerin bu bölgelerde fiili bir özerk yönetim kurduğunu, ancak bununla da yetinmeyerek bu bölgeleri bölgesel Kürt yönetimine bağlamak istediklerini söyledi.

 

Irak merkezi hükümetinin petrol kenti olan Kerkük’ü Kürt yönetimine bırakmak istemediğini ve buradaki petrolden pay istediğini belirten McNuught, Hanekin kentinin de Irak’ın petrol rezervi açısından üçüncü veya dördüncü petrol kenti olduğunu söyledi.

 

Fox News, Amerikan yönetiminin Kürtlerle Irak merkezi hükümeti arasındaki gerginliği dikkatle izlediğini ve meselenin barışçı yollarla çözülmesini istediğini belirterek Amerikalı yetkililerin her iki tarafı da birbirlerinin iç işlerine karışmamaları konusunda uyardığını ifade etti.

 

Fox News, peşmerge komutanı Molla Bahtiyar’ın “Irak hükümeti yanlış tutumunu sürdürür ve Kürt bölgelerine asker sevk ederse onlara karşı durmak zorunda kalırız” dediğini naklederek, ABD işgalinden beri Irak’ın en güvenli bölgesi olarak görülen Kürt bölgesinin tehlikeli bir mecraya doğru sürüklendiğini belirtti.