YDH- Irak Başbakanı Nuri el-Maliki, ABD ile yapılması beklenen güvenlik anlaşması konusunda Irak’ın ulusal egemenliğinden taviz verilmeyeceğini söyledi.

 

Bugün sürpriz bir şekilde Bağdat’ı ziyaret eden Mısır Dışişleri Bakanı Ahmed Ebu’l- Geyt’i kabul eden Irak Dışişleri Bakanı Nuri el-Maliki, Irak’ın geçmişte olduğu gibi bölgesi için bir tehlike olmadığını belirtti.

 

ABD ile Irak arasında yapılması düşünülen güvenlik anlaşmasına da değinen Maliki, Amerikalılarla yürütülen müzakerelerde Irak’ın yüksek çıkarları ve ulusal egemenliği ilkesine bağlılıklarını sürdürdüklerini söyledi ve “Irak, yasaların hakim olduğu bir ülkedir ve Irak anayasası, tüm ülkelerle, özellikle de bölge ülkeleriyle iç işlerine karışmama ve karşılıklı saygı esaslarına dayalı ilişkiler geliştirilmesini vurgulamaktadır” dedi.

 

Muhatap her kim olursa olsun, Irak’ın iç işlerine karışılmasına asla izin vermeyeceğini belirten Maliki, başta Mısır olmak üzere tüm Arap ülkelerinden Irak’ın BM 7. Maddesi kapsamından çıkarılması ve bu çerçevede maruz kaldığı yaptırımlardan kurtarılması için yardım istedi.