YDH- Dünyaca ünlü haber ajansı Reuters, Irak’ın Necef kentiyle ilgili yayımladığı bir haber analizde İran’ın kentteki nüfuzundan duyduğu endişeyi dile getirdi.

 

İran’ın, Irak’ın Şii bölgelerinde açık bir nüfuzunun olduğunu belirten Reuters, necef’le ilgili yayımladığı haber analizde, “Irak’ın Şiilerin çoğunlukta olduğu önemli kentlerinden biri olan Necef’te İranlı ziyaretçiler pazarlarda ve dini mekanlarda rahatça dolaşabiliyorlar. Onlar İran parası kullanıyorlar ve mağaza sahipleriyle Farsça konuşuyorlar. Buradaki her yerde İran rengi ve kokusu var” ifadelerine yer verdi.

 

Necef kenti başta olmak üzere Irak’ın Şii kentlerinde İran nüfuzunun gittikçe derinleşmesinin Iraklı Sünnilerde, bölgedeki Arap ülkelerinde ve Amerika’da endişeye sebep olduğunu belirten Reuters, bazı Neceflilerin de İran nüfuzundan rahatsız olduğunu öne sürdü.

 

İran’ın Necef kentinde yoğun faaliyetlerinin bulunduğunu belirten Reuters, haberinde “İranlı müteahhitler birçok bina inşa ediyor, Necef’in en büyük ve donanımlı hastanesi İranlılar tarafından yapılıyor. İmam Ali türbesi, İranlılar tarafından onarılıyor ve bu restorasyonun bütçesi İran’dan gelen paralarla karşılanıyor. Şehirde çöp toplayan kamyonlar İran yapımı; Iraklı işçiler, İranlı müteahhitlerin gözetiminde kentin temizliğini yapıyorlar ve çöpleri topluyorlar. İran ayrıca Irak’ın Şii kentlerine elektrik sağlamak için Başbakan Maliki’ye öneri sunuyor” diye yazdı.

 

Necef’teki bazı yetkililerle de görüşen Reuters, “Necef Valisi Esed Ebu Celal, kentteki İran nüfuzunu inkar ediyor ve ‘Siz kent yetkilileri arasında herhangi bir İranlı gördünüz mü? Burada emirleri İran temsilcisi veriyor? Burada İranlı bir polis görüyor musunuz? Tüm işler bizim tarafımızdan, yani Iraklılar tarafından yürütülüyor’ dedi. Ancak Necef’teki bazı kişiler buna katılmıyor ve Necef’teki tüm işlerin İran kanalıyla kontrol edildiğini söylüyor. Örneğin Necef’teki bir oyuncak mağazasının sahibi olan Hüseyin Abbas, bu konuda şunları söylüyor: ‘Biz İran’ın güçlü elini ve buradaki nüfuzunu görüyoruz. Ama biz bu elin olumlu bir el olduğuna inanıyoruz. İranlılar burada bize çok yardım ettiler. Bize birçok imkan sağladılar, buraya büyük bir hastane yapıyorlar ve buranın imarında başlıca rolü onlar oynuyorlar” ifadelerine yer verdi.

 

Analizinde İran ile Irak arasındaki tarihi ilişkilere ve Saddam rejiminin saldırısıyla yaşanan 8 yıllık savaşa da değinen Reuters, “ABD’nin Irak’a saldırısından sonra İran Irak ilişkileri de değişti. Şiiler, İran’ın desteğiyle iktidarı ele aldılar” yorumunu yaptı.