YDH- Amerikan ordusu, yayımladığı resmi bir raporda Hizbullah’ın 2006’daki İsrail savaşını, Arap ordularından çok daha disiplinli ve iyi idare ettiğini belirtti.

 

Filistin el-Yevm gazetesinin bildirdiğine göre ABD ordusuna bağlı Stratejik Araştırmalar Akademisi Hizbullah’la ilgili raporunda Hizbullah’ın 33 günlük savaşı düzenli bir ordu gibi yönettiğini yazdı.

 

Raporda, Hizbullah’ın Temmuz Savaşı’ndaki savaş tarzının Irak’ın devrik lideri Saddam’ın özel kuvvetlerinden ve Mısır ile Suriye ordularından İsrail’le savaşta çok daha üstün olduğu belirtildi.

 

Temmuz Savaşı’nın İsrail ordusunun geleceği üzerindeki etkilerine de değinilen raporda “Hizbullah, Lübnan vatandaşlarını savaşa sokmadı, sivillerin arkasına gizlenmedi, Hizbullah askerleri savunma hatlarının önünde ve İsrail’e füze fırlatılan yerlerde hazır bulundu” ifadesine yer verilerek Hizbullah’ın bu savaşta son derece disiplinli davrandığı belirtildi.

 

Hizbullah komandolarının Temmuz Savaşı’nda birçok sorunlarla karşı karşıya bulunmasına rağmen son derece başarılı askeri operasyonlar düzenlediğini belirten rapor, İsrail ordusuna verdirilen kayıplar düşünüldüğünde Hizbullah’ın Temmuz Savaşı’nda Arap ülkelerine ait ordulardan çok daha başarılı olduğunu ifade etti.

 

İsrail’de Temmuz Savaşı’nda yaşanan başarısızlığın sebeplerini araştıran Eliyahu Winograd adlı emekli bir yargıç başkanlığında bir komisyon kurulmuş ve Winograd Komisyonu, bir senelik araştırmaları sonucunda yayımladığı raporunda Hizbullah yenilgisinden Başbakan Ehud Olmert’i, Savunma Bakanı Amir Peretz’i ve genelkurmay Başkanı Dan Halutz’u sorumlu tutmuştu.