YDH- Irak’ın en büyük dini mercii Ayetullah Sistani’nin Irak Başbakanı Nuri el-Maliki’ye, anlaşmayı imzalaması konusunda ABD baskılarına boyun eğmemesini söylediği açıklandı.

 

Fars haber ajansının Iraklı kaynaklara dayanarak bildirdiğine göre Ayetullah Sistani, Başbakan Nuri el-Maliki’yi kabulü sırasında kendisinden ABD baskılarına ve tehditlerine boyun eğmemesini ve meseleyi, Irak parlamentosuna ve siyasi gruplara bırakmasını istedi.

 

ABD ile yapılması gündemde olan güvenlik anlaşmasını Irak’ın ulusal egemenliğini ihlal eden maddelerinden dolayı imzalamaya yanaşmadığı için Washington’un yoğun baskı ve tehditlerine maruz kaldığı belirtilen Irak Başbakanı Nuri el-Maliki, anlaşma konusunda yaşanan son gelişmelerle ilgili bilgi vermek üzere Ayetullah Sistani’yi ziyaret etmişti.

 

Görüşme sırasında Başbakan Maliki’nin ABD’nin anlaşma konusunda büyük tavizler verdiğini söylediği, Ayetullah Sistani’nin ise Maliki’den anlaşma konusunu Iraklı diğer siyasi gruplarla birlikte ele almasını ve anlaşmanın imzalanmasını diğer siyasi grupların bunu onaylaması şartına bağlamasını istediği bildirildi.

 

Irak Cumhurbaşkanı Celal Talabani, Amerika’dan döndükten sonra yaptığı basın toplantısında Washington’un anlaşma konusunda büyük baskılar yaptığını ve bu anlaşmanın imzalanmaması durumunda ABD’nin Irak’ın mal varlığını dondurma ve petrolü müsadere etme tehdidinde bulunduğunu açıklamıştı.

 

Başbakan Maliki de Ayetullah Sistani ile görüşmesi sonrasında yaptığı açıklamada Ayetullah Sistani’nin halka görüş dayatılmasına karşı olduğunu söylediğini ve Irak parlamentosunun bu konuda vereceği kararın kendisi tarafından da kabul edileceğini ifade ettiğini belirtmişti.

 

En-Nehreyn adlı bir internet sitesine açıklamada bulunan Ayetullah Sistani’ye yakın kaynaklar ise Ayetullah Sistani’nin Başbakan Maliki’ye Irak halkının çıkarına olmadığı ve Irak’ın ulusal egemenliğini ihlal ettiği sürece anlaşmayı imzalamamasını söylediğini ve “Ben bu ellerin, Irak tarihinde bir utanç lekesi olacak ir anlaşma imzalamasını istemiyorum” diye konuştuğunu aktardı.