YDH- Lübnan’dan yayın yapan OTV televizyonunun Genel Yayın Yönetmeni Ulusal Özgürlük Hareketi Lideri Mişel Aun’un Lübnanlı Hıristiyanları Arap ve İslam dünyasına yöneltmeye çalışan tek Hıristiyan lider olduğunu söyledi.

 

Ulusal Özgürlük Hareketi’nin yayın organı niteliğindeki OTV’nin Genel yayın Yönetmeni Roy el-Haşim, Mişel Aun’la birlikte yaptığı İran ziyaretinde İran televizyonuna açıklamalarda bulundu.

 

Lübnan’daki tüm Hıristiyan liderlerin, bu ülkedeki Hıristiyanları Batı’ya yöneltmeye çalıştığını ve bu sebeple de çöktüklerini belirten Haşim, Ulusal Özgürlük Hareketi Lideri Mişel Aun’un ise Lübnan Hıristiyanlarını Arap ve İslam dünyasına taşımaya çalıştığını ifade etti.

 

Mişel Aun’un Hıristiyanları Arap ve İslam dünyasına yöneltme çabasının siyasi bir manevra olmadığını, Aun’un buna inandığını belirten el-Haşim, “Mişal Aun, her türlü manda yönetimine karşıdır. Aun’un Suudi Arabistan’a yönelttiği sert eleştiriler de Suudilerin Lübnan’ın iç işlerine karışmasından kaynaklanmaktadır. Aun, Taif Anlaşması’nı Suudi Arabistan, ABD ve Suriye’nin anlaşmasının bir ürünü olarak görmektedir, Suriye Lübnan’dan gitti; ama Suudi Arabistan mandası Lübnan’da halen bulunmaktadır” dedi.

 

“Aun Fransa’da bulunduğu dönemde de taraftarlarına sürekli olarak ABD’nin aptal bir dev olduğunu ve politikalarının başarısız olacağını söylerdi. ABD’nin Afganistan, Irak ve Lübnan’daki yenilgileri, onun bu teorisinin doğruluğunu ispat etmektedir” diyen Roy el-Haşim, Mişel Aun’un ABD’yi bir dünya modeli olarak görmediğini, ABD açısından Lübnan’ın haritasının değil, İsrail’in güvenliğinin önem taşıdığını düşündüğünü söyledi.

 

Mişel Aun’un Hizbullah’la yaptığı ittifak anlaşmasına da değinen Roy el-Haşim, “Hıristiyanlar, önceleri bu anlaşmayı iyi anlayamadılar; ama Aun, Hıristiyanları bu anlaşmanın önemine ikna etmek için büyük çaba gösterdi ve sonunda bunu başardı” dedi ve 14 Martçıların Ulusal özgürlük Hareketi ile Hizbullah ittifakını baltalama yönündeki tüm çabalarının başarısızlıkla sonuçlandığını söyledi.

 

Lübnan Ulusal Özgürlük Hareketi Lideri Mişel Aun da bugün İran Dışişleri Bakanı Menuçehr Muttki ile yaptığı görüşmede Lübnan’la İran’ın ortak çıkarlara ve ortak endişelere sahip olduğunu ve “birleşik bir gruba” dönüştüğünü söyledi.

 

İran Dışişleri Bakanı Menuçehr Mutteki ile ortak bir basın toplantısı düzenleyen Aun, İran’ın daima Lübnan’ın ulusal birliğine yardımcı olduğunu belirterek “İran şimdiye kadar Lübnan’ın hiçbir düşmanına yardım etmedi” dedi.

 

Bir gazetesinin Lübnan’daki bazı siyasi liderlerin kendisinin İran ziyaretini eleştirdiğini hatırlatması üzerine de Mişel Aun, “Biz, Lübnan’a hizmet etmek ve yeni dostluklar geliştirmek için dünyadaki birçok ülkeye gidiyoruz, İran’a niçin gitmeyelim? Bölgenin en güçlü ülkesi ve bizim en yakın dostumuz olan İran’a niye gitmeyecekmişim?” dedi.

 

Mişel Aun, el-cezire muhabirinin “ziyaretiniz, İran’la Lübnanlı Hıristiyanlar arasındaki buzların erimesini sağlayacak mı?” şeklindeki sorusunu da “Lübnanlı Hıristiyanlarla İran arasında hiçbir zaman buzlar olmamıştır. Bu ziyaret dostluğu ve işbirliğini geliştirmeye yöneliktir. Bizim sadece Hıristiyanlık boyutumuz yoktur, bizim ulusal boyutumuzda bulunmaktadır ve biz bu boyutu sürekli olarak vurguluyoruz” diye cevapladı.

 

Mişel Aun, Direniş’in 2006 ayılında İsrail’e karşı kazandığı zaferin bazı ülkeler ve Lübnan içindeki bazı kesimler tarafından önemsiz gibi gösterilmek istendiğine ilişkin bir soruyu da “bazı Arap ülkeleri önce Direniş’i mahkum etti; ancak daha sonra onu destekledi. Lübnan’daki bazı gruplar da bu şekilde davrandı. Ancak başkaları küçük göstermeye çalışsa da bu zafer kalacak ve zaman içerisinde herkes bu zaferi taktir edecektir” diye cevapladı.

 

Lübnan Ulusal Özgürlük Hareketi Lideri Mişel Aun, Dışişleri Bakanı Menuçehr Mutteki’den sonra İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad ile görüştü.