YDH- Suudi Arabistan sermayeli bazı basın kuruluşlarında Ayetullah Sistani’nin ABD ile yapılacak anlaşmaya yeşil ışık yaktığı konusundaki haberler Ayetullah Sistani’ye yakın kaynaklar tarafından yalanlandı.

 

Ayetullah Sistani’nin bürosuna yakın üst düzey bir kaynak, Nehreyn adlı internet sitesine verdiği demeçte el-Hayat gazetesinin Ayetullah Sistani’nin ABD ile yapılması düşünülen anlaşmaya onay verdiği yönündeki haberini yalanladı.

 

Londra’dan yayın yapan el-Hayat gazetesinin söz konusu haberinin gerçeği yansıtmadığını belirten kaynak, “Ayetullah Sistani bu konuda herhangi bir yeşil ışık yakmamış, bu konuyu Irak halkına, parlamentoya ve bu ülkedeki siyasi gruplara bırakmıştır” dedi.

 

El-Hayat gazetesi, ismini açıklamadığı bir devlet görevlisinin ifadesine dayanarak Ayetullah Sistani’nin Başbakan Maliki ile görüşmesinde ABD askerlerine dokunulmazlık tanıyan güvenlik anlaşmasının imzalanmasına yeşil ışık yaktığını iddia etmişti.

 

Haberin gazetede yayımlanması üzerine Ayetullah Sistani’nin, Irak’taki ve körfez ülkelerindeki mukallitlerinin, gazetecilerin ve siyasilerin bu konuda kendisinin görüşünü sordukları belirtilirken, en-Nehreyn sitesine açıklamada bulunan kaynak, “Başbakan Maliki’nin görüşmeden sonra gazetecilere yaptığı açıklamanın son derece açıktı. Ayetullah Sistani, Başbakanla görüşmesinde ondan anlaşma konusunda baskılara boyun eğmemesini ve bu meseleyi, parlamentoya ve siyasi gruplara bırakmasını istedi. Ayetulah Sistani, Maliki’ye Irak’ın çıkarlarını ve ülkedeki ulusal egemenliği garanti etmedikçe bu anlaşmayı imzalamamasını tavsiye etti” dedi.