YDH- ABD’nin, Irak’taki askerlerine dokunulmazlık talep eden tutumunu yumuşattığı ve sınırlı bir dokunulmazlığı kabul ettiği açıklandı.

 

Washington’un Irak’la yapmak istediği anlaşmanın önündeki en büyük engeli oluşturan yargı dokunulmazlığı tutumunu yumuşattığı ve Amerikan askerlerinin üsleri dışında ve görevde olmadıkları sırada işledikleri suçlardan dolayı Irak mahkemelerinde yargılanmasını kabul ettiği bildirildi.

 

AP haber ajansına demeç veren Iraklı yetkililer, Washington’un anlaşma konusunda yeni bir taslak sunduğunu ve bu taslağın Amerikan askerlerinin ocak sonuna kadar Irak kentlerini terk etmesini ve Irak hükümeti süre uzatılmasını istemedikçe 2011 yılında da Irak’tan tamamen çekilmesini öngördüğünü açıkladı.

 

ABD’nin sunduğu yeni taslakla Irak güvenlik güçlerine askeri operasyonlar konusunda önemli roller verildiği ve Bağdat’taki ABD Büyükelçiliği ile birçok bakanlığında yer aldığı 9 kilometrekarelik Yeşil Bölge’nin güvenlik yetkisinin tamamen Irak güvenlik güçlerine bırakılacağı bildirildi.

 

AP’ye açıklamada bulunan Iraklı bir yetkili, Irak hükümetinin yeni taslağı meclise sunmadan önce ABD’den daha fazla taviz koparmaya çalışacağını söyledi.

 

AP haber ajansı, ABD’nin sunduğu yeni taslağın ayrıntıları konusunda bilgi sahibi olan söz konusu Iraklı yetkilinin bu konuda açıklama yapmaya izinli olmadığı için isminin açıklanmasını istemediğini belirtti.