YDH- ABD’nin Irak’la yapılması beklenen güvenlik anlaşmasının bazı maddelerinin değiştirilmesini kabul ettiği bildirildi.

 

Irak’ta yayımlanan es-Sabah gazetesi, başbakanlığa yakın bazı kaynaklara dayandırdığı haberinde Amerikan tarafının dün gece bazı Iraklı yetkililerle yaptıkları görüşmelerde altıncı anlaşma taslağının bazı maddelerinde değişiklikler yapmayı kabul ettiklerini söylediklerini açıkladı.

 

Iraklı yetkililerin Amerikalılardan büyük tavizler kopardıklarını öne süren gazete, Maliki kabinesinin Amerika’nın yeni tutumunu olumlu karşıladığını ancak; Iraklı yetkililerin Washington’un Bağdat’ın anlaşma ile kesin tutumunu öğrenebilmesi için bakanlar kurulu kararını ve yarın yapılacak olan Ulusal Siyaset ve Güvenlik Kurulu ile Birleşik Irak İttifakı toplantısında alınacak kararı beklemek durumunda olduğunu söylediklerini duyurdu.

 

Es-Sabah gazetesi, Birleşik Irak İttifakı’nın anlaşma taslağındaki ihtilaflı maddelerin incelenmesi için bugün beş özel komisyon kurduğunu belirterek İttifak’ın komisyonun ortaya koyacağı verilere göre yarın anlaşma konusundaki resmi tutumunu açıklayacağını yazdı.

 

Irak Hükümet Sözcüsü Ali Debbağ, daha önce yaptığı açıklamada Irak Ulusal Siyaset ve Güvenlik Kurulu’nun dünkü toplantısında üyelerin anlaşmanın çoğu maddesinde sorunlar bulunduğu konusunda görüş birliği içinde olduklarını ve ABD askerlerinin Irak’taki askeri varlığına karşı çıktıklarını açıklamıştı.