YDH- Amerika’nın Irak’taki birliklerinin komutanı, Irak’ın SOFA adlı güvenlik anlaşmasını imzalamaması durumunda ABD’nin Irak’taki askerlerini çekmeyi ciddi bir şekilde düşüneceğini belirtti.

 

Kürdistan Demokrat Partisi’ne ait bir yayın organının, Irak Dışişleri Bakanı Hoşyar Zebari’ye dayandırdığı haberine göre Amerika’nın Irak’taki birliklerinin Komutanı General Raymond Odierno, Irak’ın güvenlik anlaşmasını imzalamaması durumunda Washington’un Irak’taki askerlerini çekmeyi ciddi bir şekilde ele alacağını belirterek Irak’ın bundan büyük zarar göreceğini söyledi.

 

Zebari, Amerika’nın Arapça yayın yapan televizyon kuruluşu el-Hurra’ya verdiği demeçte Irak hükümetinin anlaşmaya ilişkin nihai taleplerini önümüzdeki pazar veya pazartesi günü Amerikalılara ileteceğini belirterek güvenlik anlaşmasının yıl sonuna kadar imzalanmasını umduğunu ifade etti.

 

Bu meselenin son derece hassas olduğunu belirten Irak Dışişleri Bakanı Hoşyar Zebari, anlaşmanın imzalanmamasının Amerika’nın yıl sonuna kadar askerlerini Irak’tan çekmesine sebep olabileceğini bu yüzden de Irak’ın BM Güvenlik Konseyi’nden 1790 sayılı karar doğrultusunda Amerikan askerlerinin Irak’taki görev süresini bir yıl daha uzatmasını istemek zorunda kalacağını söyledi.

 

Anlaşmanın imzalanmaması durumunda Amerika’nın askerlerini çekme konusunda son derece ciddi olduğunu belirten Zebari, bu durumun Irak’ı ekonomik ve siyasi alanlarda ve güvenlik hususunda büyük bir sıkıntıya sokacağını öne sürdü.

 

Irak’ta Kürt grupların dışındaki siyasi gruplar anlaşmanın mevcut şekline itiraz ediyorlar.

 

Anlaşma metninde yer alan ve ABD’nin askerlerini Irak’tan 2011 yılında çekmesini öngören maddesindeki belirsizlik, Kürt grupların dışındaki siyasi partilerin anlaşmaya yönelik temel itiraz noktalarından birini oluşturuyor.