YDH- Irak hükümet Sözcüsü Ali Debbağ, güvenlik anlaşmasının Amerikan başkanlık seçimlerinin yapılacağı 4 Kasım’a kadar imzalanmasının oldukça zor olduğunu açıkladı.

 

Amerika’nın Arapça yayın yapan radyo kuruluşu Radyo Sawa’ya demeç veren Irak hükümet Sözcüsü Ali Debbağ, Iraklı bakanların Amerikan seçimlerine kadar güvenlik anlaşmasının ihtilaflı maddelerini inceleyerek bu konuda nihai bir uzlaşmaya varılması için yeterli zamanlarının olmadığını söylediklerini bildirdi.

 

Irak Hükümet Sözcüsü Ali Debbağ, Amerikalı yetkililerin Irak hükümetinin anlaşmada yapılmasını istedikleri değişikliklere olumlu cevap vermesini umduklarını belirterek Irak tarafının istediği değişikliklerin anlaşmanın özüne aykırı olmadığını söyledi.

 

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov’un anlaşmanın imzalanmaması durumunda çok uluslu güçlerin Irak’ta kalış süresinin uzatılabileceği yöndeki açıklamasının Irak tarafının anlaşmayla ilgili kararını etkilemediğini belirten Debbağ, Irak’ın anlaşma konusundaki kararında Iraklı siyasi grupların anlaşmayla ilgili tutumlarının belirleyici olduğunu ifade etti.

 

Öte yandan Irak parlamentosundaki el-Irakiye grubunun lideri İyad Allavi, Washington ile Bağdat arasında imzalanması düşünülen anlaşmanın ertelenmesini istedi.

 

Allavi, anlaşma taslağında birçok belirsiz nokta bulunduğunu belirterek bu belirsizlikler giderilmeden anlaşmanın imzaya sunulmaması gerektiğini ifade etti.