YDH- Sadr grubu, Kürdistan Bölgesel Yönetimi Başkanı Mesud Barzani’nin Irak’la ABD arasında anlaşmaya varılamaması durumunda Amerikan askerlerini Kürdistan bölgesine yerleştirmekten mutluluk duyacakları yönündeki açıklamasına tepki gösterdi.

 

Konuyla ilgili açıklamada bulunan Sadr Grubu Sözcüsü Salah el-Ubeydi, Mesud Barzani’nin Irak’la Amerika arasında güvenlik anlaşması imzalanamaması durumunda Amerikan askerleri için Kürdistan bölgesinde üs kurulabileceği yönündeki açıklamasının kabul edilemez olduğunu belirtti.

 

Barzani’nin bu açıklamasının, Kürtlerin daima Irak’tan ayrılma peşinde olduğunu gösterdiğini belirten Ubeydi, Barzani’nin açıklamasının kendilerinde endişe yarattığını söyledi ve “Irak’ta bir anayasa bulunmaktadır ve herkes bu anayasaya uymak zorundadır” dedi.

 

Kürdistan bölgesiyle merkezi hükümet arasındaki ilişkilerin anayasaya göre belirlenmesi gerektiğini belirten Ubeydi, Irak anayasasına göre Kürdistan bölgesinin Irak merkezi hükümetinin onayı olmadan Amerikayla ayrı bir anlaşma imzalayamayacağını ifade etti.

 

Sadr Grubu Sözcüsü Salah el-Ubeydi, Irak’ın fiili bir parçası olan Kürtlerin Irak’ın çıkarları doğrultusunda hareket etmesi gerektiğini söyledi.