YDH- Irak Ulusal Güvenlik Danışmanı Muvaffak er-Rubaie, yabancı askerlerin Irak’taki varlığının kabul edilemez olduğunu belirtti.

 

Kuveyt’te yayımlanan er-Rey, gazetesinin haberine göre bir grup Kuveytli gazeteciyi kabul eden Irak Ulusal Güvenlik danışmanı Muvaffak er-Rubaie, Irak güvenlik güçlerinin ülkedeki güvenlik sorunlarıyla baş edecek yeterliliğe ulaştığını belirterek Irak’taki yabancı askerlerin güvenlik sorununun çözümüne katkı sağlamadığını, tersine güvenlik konusunda sorun oluşturduklarını söyledi.

 

Irak’ın güvenlik sorunlarının çözümünde ulusal düzeydeki tedbirlerin yeterli olmayacağını, komşu ülkelerle işbirliğinin de son derece önemli olduğunu belirten Rubaie, Irak hükümetinin terörle mücadelede elde ettiği başarılarda Türkiye, İran, Suriye, Suudi Arabistan, Kuveyt ve Ürdün’le yapılan koordinasyonların önemli bir rolünün olduğunu ifade etti.

 

Ülkedeki güvenlik sorunlarının yüzde 90 oranında giderildiğine dikkat çeken Rubaie, el-Kaide’nin Irak’taki terörist grupların yüzde 10’unu oluşturduğunu söyledi.

 

El-Kaide ile mücadelenin sürdüğünü belirten Irak Ulusal Güvenlik danışmanı Muvaffak er-Rubaie, örgütün etkisizleştirilmesinde artık operasyon konusunda sıkıntılarının olmadığını, ancak istihbarat desteğine ihtiyaç duyduklarını söyledi.

 

Daha önce Şarku’l- Evsat gazetesine verdiği demeçte İran’ı el-Kaide’ye ve Irak’ta yaşanan terör olaylarına destek vermekle suçlayan Irak Ulusal Güvenlik Danışmanı Muvaffak er-Rubaie, ülkesiyle İran arasında terörle mücadele konusunda sıkı bir işbirliği olduğunu ve Tahran’ın bu konuda Bağdat’a ciddi destekler verdiğini ifade etti.

 

Irak’taki yabancı askerler konusuna da değinen Rubaie, “Irak güvenlik güçleri artık gerekli yeterliliğe ulaşmıştır, güvenlik operasyonlarının yüzde 90’ı Irak güvenlik güçleri tarafından gerçekleştirilmektedir. Yabancı askerlerin ülkedeki varlığı kabul edilemez yabancı askerler çözümün değil artık sorunun bir parçası haline gelmiştir” dedi.