YDH- Irak’taki Kürt siyasi grupları, Başbakan Nuri el-Maliki’nin anayasada değişiklik yapılması gerektiğine ilişkin açıklamalarına sert tepki gösterdi.

 

Irak parlamentosundaki Kürdistan İttifakı grubunun üyelerinden Mahmud Osman, Irak Başbakanı Nuri el-Maliki’nin Kürtleri merkezi hükümetteki bakan yardımcılığı ve genel müdürlük görevlerinden mahrum bırakmak istediğini söyledi.

 

Irak parlamentosundaki Kürdistan ittifakı milletvekillerinden Mahmud Osman, bugün yaptığı açıklamada “Maliki anayasanın değiştirilmesini istedikten sonra söz konusu makamların Kürtlerden alınmasını istedi ve Kürdistan bölgesinin Federal hükümette bakanlıktan aşağı görevleri değil, sadece bakanlıkları üstlenebileceğini söyledi” dedi.

 

Irak Başbakanı Nuri el-Maliki’nin bu açıklamasıyla mevcut sorunları daha tehlikeli ve karmaşık hale getirdiğini belirten Mahmud Osman, “Maliki açıklamasında güvenlik yetkisinin yalnızca merkezi hükümette olması gerektiğini söyledi; bu da tüm kontrolün merkezi hükümette olacağı anlamına geliyor” dedi.

 

Irak Başbakanı Nuri el-Maliki dün akademisyenlerin ve bilim adamlarının katıldığı bir toplantıda mevcut Irak anayasasında değişiklik yapılması gerektiğini belitmiş ve merkezi hükümetin yetkilerinin arttırılmasını istemişti.