YDH- Irak’taki en etkili dini merci olan Ayetullah Sistani, ABD ile yapılması düşünülen anlaşma konusundaki kesin tutumunu ne zaman ortaya koyacağını açıkladı.

 

Bugün Ayetullah Sistani ile görüştükten sonra gazetecilere açıklamada bulunan Necef Cuma İmamı Sadruddin Kabanci, “Ayetullah Sistani, Iraklı yetkili organların güvenlik anlaşmasıyla ilgili görüşleri şekillenince ben de bu konudaki görüşlerimi açıklarım dedi” şeklinde konuştu.

 

Ayetullah Sistani’nin görüşme sırasında “Çok küçük dahi olsa Irak’ın egemenliğine zarar verecek her türlü girişime son vereceğim ve bu anlaşma konusunda görüşümü açıkça belirteceğim; ama bu konu halihazırda anlaşmayla ilgili Iraklı yetkililerin udesinde bulunmaktadır” dediğini nakleden Necef Cuma İmamı Sadruddin Kabanci, Ayetullah Sistani’nin kendisini ziyarete gelen bazı Şii ve Sünni alimlere de “din alimlerinin fitneye sebep olabilecek tek bir satır veya kelime etmeye hakları bulunmamaktadır” dediğini söyledi.

 

Öte yandan Sünni Divan Vakfı Başkanı Abdulgafur es-Samerrai, de ABD ile yapılması düşünülen anlaşmayla ilgili bir açıklamada bulunarak “Irak’ın egemenliği konusunda asla pazarlık yapmayacağız. Güvenlik anlaşmasıyla ilgili mesele, Irak’ın egemenliğine en küçük bir zarar verilmemesi şartıyla Iraklı uzmanların sorumluluğuna bırakılmıştır” dedi.

 

Ayetullah Sistani’yle yaptıkları görüşmeyle ilgili de bilgi veren Sünni Divan Vakfı Başkanı Abdulgafur es-Samerrai, “Ayetullah Sistani bize dedi ki Avrupa ülkeleri aralarındaki birçok soruna rağmen ortak para birimi kullanmayı başardı. Bizler birlik olmaya onlardan daha layığız; çünkü dinimiz bizi buna teşvik ediyor” dedi.