Irak uzlaşma planı meclise sunuldu

01 Ocak 1970

SAAF-Irak Başbakanı Nuri el-Maliki, bugün ulusal uzlaşma ve diyalog planını

SAAF-Irak Başbakanı Nuri el-Maliki, bugün ulusal uzlaşma ve diyalog planını meclise sundu.

 

Başbakan Maliki, ulusal uzlaşma ve diyalog planının meclise sunulması sırasında yaptığı konuşmada ulusal uzlaşma planının muhtelif sivil toplum kesimleri arasında konferanslar düzenlenmesini öngördüğünü söyledi.

 

“Bu plan Irak’ta birlik ve beraberliğin güçlendirilmesi için gönüllü ve kültürel çağrıları kapsamaktadır” diyen Başbakan Maliki, dürüstçe gerçekleştirilecek bir ulusal diyalogun ulusal uzlaşmanın eksenlerinden biri olduğunu ifade etti.

 

Bu planın, Irak hükümetinde yer alan siyasi grup ve çevrelerden teröristlerle Saddam yandaşları konusundaki tutumunu belirlemesini istediğini söyleyen Başbakan Maliki, bu planın aynı zamanda elini Iraklıların kanına bulaştırmamış olan tutuklu ve hükümlüler için de bir genel af niteliğinde olduğunu ifade etti.

 

Irak parlamentosundaki en büyük Sünni grup olan Irak Uzlaşma Cephesi’nin lideri Adnan ed-Duleymi de mecliste yaptığı konuşmada Başbakan Maliki tarafından ilan edilen ulusal uzlaşma planını desteklediklerini açıkladı.

 

Öte yandan Irak Cumhurbaşkanı Celal Talabani de Birleşik Irak İttifakı lideri Abdülaziz el-Hekim’le yaptığı görüşmeden sonra tekfircilerin ve Saddam kalıntılarının söz konusu ulusal uzlaşma planı içerisinde yer almayacaklarını söyledi.