YDH- İran’ın son Başbakanı Mir Hüseyin Musevi’nin önümüzdeki yaz yapılacak olan cumhurbaşkanlığı seçimlerine aday olabileceği belirtildi.

 

İran’dan yayın yapan tabnak adlı internet sitesi, 1980’li yıllarda başbakanlık görevinde bulunan Mir Hüseyin Musevi’nin cumhurbaşkanlığı seçimlerine aday olabileceği yönünde mesaj verdiğini duyurdu.

 

Sitenin İran’ın son Başbakanı Mir Hüseyin Musevi’ye yakın kaynaklara dayandırdığı haberine göre, Musevi, gelecek yıl yapılacak olan cumhurbaşkanlığı seçimlerine yeniden aday olma ihtimali bulunan eski Cumhurbaşkanı Muhammed Hatemi’ye aday olmaması durumunda kendisinin adaylığını koyabileceği yönünde bir mesaj gönderdi.

 

Eski Cumhurbaşkanı Hatemi’nin daha önce Mir Hüseyin Musevi’nin cumhurbaşkanlığına aday olması için çaba gösterdiğini söylediğini hatırlatan tabnak, Hatemi hükümetinde görev yapan bazı yetkililerle Hatemi’ye yakın kaynakların da Başbakan Mir Hüseyin Musevi’nin adaylık konusunda gönderdiği mesajı teyit ettiklerini yazdı.

 

8 yıllık Irak savaşı sırasındaki başarılı yönetimi sebebiyle İran’daki tüm siyasi kesimlerin desteğine sahip olan Mir Hüseyin Musevi, daha önce yoğun ısrarlara rağmen, cumhurbaşkanlığı seçimlerine aday olmamıştı.

 

Yüksek mimar olan Mir Hüseyin Musevi, sanatçı kişiliği ile de İran’da büyük ilgi görüyor.

 

Halen İslam İnkılabı Rehberliği görevinde bulunan Ayetullah Hamenei’nin cumhurbaşkanlığı yaptığı dönemde İran’da başbakanlık görevini yürüten Mir Hüseyin Musevi, yapılan anayasa değişikliği ile başkanlık sistemine geçilmesinden sonra aktif siyasetten çekilmişti.

 

Gelecek yıl yapılacak olan cumhurbaşkanlığı seçimlerine eski meclis başkanlarından Mehdi Kerrubi’den başka henüz adaylığını açıklayan olmadı.