YDH- Lübnan’daki iktidar yanlısı grupların ulusal savunma stratejisi hazırlanması için başlatılan girişimi baltalama çabaları sürerken ABD, bu ülkedeki taşınabilir hava savunma sistemlerinin yok edilmesini sağlamak için Beyrut’a özel bir temsilci gönderdi.   

 

ABD’nin Lübnan büyükelçiliği internet sitesi aracılığıyla yaptığı basın açıklamasında (http://lebanon.usembassy.gov/latest_embassy_news/press-releases08/pr111308.html) Washington yönetiminin Büyükelçi Lincoln P. Bloomfield’i Lübnan’daki omuzdan atılan karadan havaya füzelerin yok edilmesini sağlamak üzere Beyrut’a özel bir temsilci olarak gönderdiğini belirtti.

 

ABD’nin Lübnan büyükelçiliği tarafından yapılan açıklamada özel temsilci Lincoln P. Bloomfield’ın ABD’nin Beyrut Büyükelçisi Michele J. Sison’la, Lübnan hükümet yetkilileriyle söz konusu hava savunma sistemlerinin kontrolünün ve yok edilmesinin sağlanması için 11-13 kasım tarihleri arasında görüşmelerde bulunduğunu duyurdu.  

 

ABD’nin Lübnan’daki omuzdan atılabilen hava savunma füzelerinin yok edilmesini kendi ulusal güvenliğinin önceliği olarak gördüğünün belirtildiği açıklamada Washington yönetiminin Lübnan’a yaptığı askeri yardımlara değinildi.

 

Başta Sa’ad Hariri liderliğindeki el-Mustakbel Partisi olmak üzere iktidar yanlısı 14 Martçı grupların Hizbullah’ın silahının meşruiyetini tartışmaya açma çabalarına karşılık, Hizbullah sahip olduğu silahın, hazırlanacak bir ulusal savunma stratejisi çerçevesinde ele alınmasını önermiş, Lübnan Cumhurbaşkanı Mişel Süleyman da eski Ordu Komutanı Mişel Aun’dan bir ulusal savunma stratejisi taslağı hazırlamasını istemişti.

 

Eski Ordu Komutanı ve Ulusal Özgürlük Hareketi Lideri Mişel Aun’un ulusal diyalog toplantılarında görüşülmek üzere hazırladığı ulusal savunma stratejisi taslağının iktidar yanlısı gruplar tarafından alaya alınarak ve maddi kaynak sıkıntısı gerekçe gösterilerek baltalanmaya çalışılmasına Hizbullah Genel Sekreteri Seyyid Hasan Nasrullah da Şehitler Günü münasebetiyle yaptığı konuşmada sert tepki göstermişti.