YDH- Irak hükümeti, ABD ile yaptığı uzun görüşmeler sonunda güvenlik anlaşmasını kabul etti; ancak anlaşmanın yürürlüğe girmesi için meclisin onayı gerekiyor.

 

Uzun bir süre boyunca müzakere edilen ABD-Irak anlaşmasının Bağdat tarafından kabul edilen son şeklinde Amerika’nın isteklerinden kısmen geri adım attığı ve Irak tarafının taleplerini dikkate aldığı görülüyor.  

 

Anlaşmayla ilgili göze çarpan ilk değişikliğin anlaşmanın ismi üzerinde olduğu görülüyor. Müzakerelerin başladığı dönemde “ABD ile Irak arasında uzun vadeli stratejik işbirliği anlaşması” olan anlaşmanın isminin “ABD ile Irak arasında Amerikan askerlerinin Irak’taki varlığına, bu güçlerin faaliyetlerine ve çekilmesine ilişkin anlaşma” şeklinde değiştirildiği gözlemleniyor.

 

Irak hükümeti tarafından kabul edilen anlaşma, Amerikan askerlerinin 30 Haziran 2009’a kadar Irak kentlerinden belirlenen üslere çekilmesini, 31 Aralık 2011’e kadar da Irak topraklarını bütünüyle terk etmesini öngörüyor.

 

Anlaşmanın Irak’ın egemenliği ile doğrudan ilişkilendirilen ve tartışmalara sebep olan Amerikan askerlerine yargı dokunulmazlığı tanınmasına ilişkin madde de değişiklik yapıldığı görülüyor.

 

Anlaşmanın meclise sevk edilen son şekline göre Amerikan askerleri, görevli olarak bulunmadıkları bir sırada ve belirlenen üsler dışındaki yerlerde Iraklılara karşı telafisi mümkün olmayan suçlar işlerse Irak mahkemeleri tarafından yargılanacak.

 

Amerikan ordusuna Irak topraklarını, hava ve deniz sahasını kullanarak başka ülkelere askeri saldırı düzenleme izni vermeyen anlaşmaya göre, Iraklı yetkililerin Amerikan askerlerine gelen posta ve kargoları inceleme yetkisi bulunmuyor.