YDH- Sadr grubu, Irak hükümeti tarafından kabul edilerek meclise gönderilen güvenlik anlaşmasının Irak meclisinde reddedileceğini belirtti.

 

Esvatu’l- Irak haber ajansına demeç veren Sadr grubu Lideri Mukteda Sadr’ın Sözcüsü Ahmed el-Mesudi, ABD ile yapılması düşünülen anlaşmanın Irak hükümeti tarafından kabul edilmesinin hiçbir anlamının bulunmadığını belirterek bu anlaşmanın Irak meclisi tarafından reddedileceğini söyledi.

 

Irak’taki Amerikan askerlerinin görevlerinin ve hangi tarihe kadar bu ülkede kalacaklarının belirlenmesi için yapılan anlaşma, bugün Irak hükümeti tarafından kabul edilmiş ve anlaşmanın nihai metni bugün meclise sevk edilmişti.

 

Sadr grubu, Amerika’nın Irak’ta işgalci bir güç olarak bulunuyor olmasından dolayı Washington’la anlaşma yapılmasına ilkesel olarak karşı olduklarını belirtiyor.

 

Sadr grubunun 275 sandalyeli Irak parlamentosunda 30 üyesi bulunuyor.

 

ABD ile yapılması düşünülen anlaşmayı Kürt gruplarının dışında resmen desteklediğini açıklayan herhangi bir grup bulunmazken, meclisin çoğunluğunu oluşturan Birleşik Irak İttifakı, anlaşmaya ilişkin çekinceleri bulunduğunu belirtiyor.

 

Parlamentodaki en büyük Sünni grup olan Irak Uzlaşma Cephesi içinde ise bazı kesimler anlaşmaya karşı çıkarken bazı kesimler de anlaşmanın referanduma götürülmesini istiyor.