YDH- Irak parlamentosunda çoğunluğu oluşturan Birleşik Irak İttifakı’nın milletvekillerinden Abdulhadi el-Hassani, ABD askerlerinin kararlaştırılan tarihten önce çekilebileceğini; ancak çekilme konusunda sürenin uzatılmasının mümkün olmadığını açıkladı.

 

El-Alem televizyonuna açıklamada bulunan Birleşik Irak İttifakı Milletvekillerinden Abdulhadi el-Hassani, “Amerikan askerlerinin Irak’tan çekilmesi için belirlenen tarih 2011’dir ve bu sürenin uzatılması söz konusu değildir; ancak Irak hükümeti, güvenlik güçlerinin tüm Irak’ı kontrol edebileceğinden emin olursa, belirlenen süre dolmadan ABD’den askerlerini Irak’tan çekmesini isteyebilir” dedi.

 

Irak hükümeti tarafından kabul edilerek imzalanan ve nihai karar için meclise sevk edilen anlaşma, Amerikan askerlerinin 2009’a kadar Irak’taki kentlerden ve köylerden belirlenen üslere çekilmesini; 2011’de de Irak topraklarını tamamen terk etmesini öngörüyor.

 

Ülkedeki tüm siyasi grupları Irak’ın egemenliğini korumak için çaba göstermeye çağıran Hassani, “eski rejimin yanlış politikaları, Irak’ın yabancı güçler tarafından işgal edilmesine sebep olan bir gerçeklik dayatmıştır. Ülke şu an zorlu bir geçiş döneminden geçmektedir” dedi.

 

Öte yandan Sadr grubu Lideri Mukteda Sadr, Irak hükümetinin anlaşmayı kabul etmesini sert bir dille kınayarak “bu anlaşmanın kabul edilmesi zillet ve utanç lekesidir” dedi ve Irak parlamentosundan anlaşmayı reddetmesini istedi.

 

Bugün Necef bürosu aracılığıyla bir bildiri yayımlayan Mukteda Sadr, bir zillet ve utanç lekesi olarak nitelediği anlaşmayı reddettiklerini belirterek “İşgalcilerin çıkarılması akli ve ulusal bir gerekliliktir ve işgalcilerle bu konuda anlaşma imzalamaya gerek yoktur” dedi.