YDH- Irak’ın en etkili dini mercii Ayetullah Sistani, meclise sevk edilen güvenlik anlaşmasıyla ilgili uyarıda bulundu.

 

Parlamentoya sunulan güvenlik anlaşmasıyla ilgili bugün bir bildiri yayımlayan Ayetullah Sistani, Iraklı milletvekillerinin anlaşmanın kabulü ya da reddi yönünde verecekleri oyla tarihi bir sorumluluk üstlendiklerini belirtti.

 

Irak’ın BM’nin 7. Maddesi kapsamından çıkarılmasını ve yabancı güçlerin ülkeyi terk etmesini sağlamak için yapılan bir anlaşmada iki temel noktaya dikkat edilmesi gerektiğini belirten Ayetullah Sistani, yayımladığı bildiride Irak’ın egemenliğine ve ülkedeki tüm asli siyasi grupların konsensüsüne vurgu yaptı.

 

Irak’ta güvenlik ve istikrarın sağlanmasıyla hakimiyetin yeniden ihya edilmesini Irak’ın yüksek çıkarları olarak tanımlayan ve anlaşmanın kabulü konusunda ülkedeki tüm asli siyasi kesimlerin konsensüsünün zorunlu olduğunu belirten Ayetullah Sistani, bu temel noktalara uymayan, Irak’ın egemenliğini siyasi ve ekonomik açılardan ve güvenlik bakımından sınırlandıran ve üzerinde ulusal konsensüs oluşmayan bir anlaşmanın kabul edilemeyeceğini ifade etti.

 

Ayetullah Sistani, Iraklı parlamenterlerin anlaşmayla ilgili olarak tarihi bir sorumluluk üstlenmiş olduğunu belirterek parlamenterlerden bu tarihi sorumluluğa uygun bir karar vermelerini istedi.