YDH- Irak Başbakanı Nuri el-Maliki, ABD ile yapılan anlaşmaya yönelik eleştirilere cevap veren bir konuşma yaptı.

 

Irak Başbakanı Nuri el-Maliki, Irak’taki tüm televizyon kanalları tarafından canlı olarak yayımlanan konuşmasında anlaşmada Irak’ın yüksek çıkarlarını göz önünde bulundurduklarını belirterek Amerikan askerlerinin Irak’ta üç yıldan fazla kalmayacağını ve anlaşmada herhangi bir gizli maddenin bulunmadığını söyledi.

 

Yapılan anlaşmayla birlikte Amerikalıların artık hiçbir Iraklıyı tutuklayamayacağını, Irak’ta cezaevine sahip olamayacağını ve operasyon yapmadan önce Iraklılardan izin alacağını belirten Başbakan Maliki, Amerikalıların artık hiçbir Iraklının evine de giremeyeceğini söyledi.

 

Anlaşmadan sonra Amerikalı güvenlik şirketlerinin artık Iraklılara eskisi gibi davranamayacağını belirten Maliki, bu şirketlerin Iraklılara karşı suç işlemesi durumunda da Irak mahkemeleri tarafından yargılanacağını söyledi.

 

Anlaşmayı imzalayan hükümete suçlamalarda ulunan siyasi çevreleri de isim vermeden sert bir şekilde eleştiren Başbakan Maliki, “Bu gruplar çelişki içerisindedirler, bunlar medyada ve kamuoyu önünde hükümeti Irak’ın hayrını istememekle suçluyorlar; fakat parti içi özel toplantılarında anlaşmanın imzalanması gerektiğini söylüyorlar” dedi.

 

İsim vermemekle birlikte Sadr grubunu da ima ederek eleştirilerini sürdüren Maliki, “kendilerini işgal karşıtı olarak gösterip Amerikalıların ülkeden çıkmasını isteyenler, şimdi Amerikalıların çekilme tarihini belirleyen hükümete karşı aleyhte propagandalar yapıyorlar” dedi.

 

Bazı grupları da gayri milli amaçlar taşımakla suçlayan Maliki, bu grupların söylemlerinin aksine Amerikalıların çıkmasını değil, kalmasını istediklerini belirtti ve Irak’ın egemenliğinin Saddam rejiminin aptalca politikaları ve komşularına saldırması sebebiyle yok edildiğini söyledi.

 

Irak’ın yıkımını, yalnızlaştırılmasını ve egemenliğini kaybetmesini Saddam diktatörlüğünün bugüne kalmış bir mirası olarak niteleyen Başbakan Maliki, “bu zor şartlar altında hükümet, dayatılan tüm baskılara rağmen Irak’ın egemenliğini sağlamak için anlaşma metninde defalarca değişiklik yapmıştır” dedi.

 

Hükümet ve Irak Ulusal Güvenlik ve Siyaset Kurulu’nun zorlu bir üçlü kavşakta bulunduğunu belirten Maliki, Irak’ın ya BM’nin süre uzatma talebini, ya hızlı çekilmeyi ya da çekilme takvimi belirlemek için müzakerede bulunmak durumunda kaldığını söyledi ve “birincisi Irak’ın egemenliğinin çiğnenmesine, ikincisi ise iç sorunlara sebep olacaktı. Bu yüzden hükümet üçüncü seçeneği uygun buldu” diye konuştu.

 

Taşıdığı bazı sorunlara rağmen üçüncü seçeneğin en uygun seçenek olduğunu söyleyen Maliki, komşu ülkelere de güvence vererek imzalanan anlaşma ile Irak’ın herhangi bir komşu ülkeye yönelik saldırıda üs olarak kullanılamayacağını söyledi.