YDH- Irak hükümetinin ABD askerlerinin çekilmesiyle ilgili imzaladığı anlaşmayla ilgili olarak Ayetullah Sistani’nin yaptığı açıklama ve Başbakan Nuri el-Maliki’nin ulusa sesleniş konuşması, Irak basının asli gündemini oluşturdu.

 

El-Adale gazetesi, ilk sayfada Ayetullah Sistani’nin resmiyle birlikte verdiği haberinde Irak’ın yüksek çıkarlarının korunmasının ve egemenliğinin sağlanmasının anlaşmanın kabulü için temel şartlar olduğunu ifade eden Ayetullah Sistani’nin açıklamasını nakletti ve Birleşik Irak İttifakı Lideri Abdulaziz el-Hekim’le Başbakan Nuri el-Maliki’nin anlaşmayla ilgili ortak bir tutum belirlemek üzere bir araya geldiğini yazdı.

 

Hükümetin yayın organı es-Sabah gazetesi de Başbakan Maliki’nin anlaşma konusunda yaptığı dünkü açıklamalarına yer verdi ve Maliki’nin, anlaşmanın Irak’ın egemenliğini elde etmesinin başlangıç adımı olduğuna ilişkin sözlerini manşetine taşıdı.

 

Es-Sabah gazetesi ayrıca Birleşik Irak İttifakı yetkililerinden naklen Başbakan Maliki’nin bazı bakanlarıyla birlikte meclisteki görüşmeleri hızlandırmak için parlamentoda hazır bulunmayı düşündüğünü yazdı.

 

El Beyan gazetesi Başbakan Nuri el-Maliki’nin dün gece televizyondan yaptığı açıklamaları sayfalarına taşıyarak bundan sonra artık hiçbir Iraklının Amerikalılar tarafından tutuklanamayacağına ve ABD’nin Irak’taki cezaevlerinin kapatılacağına ilişkin sözlerini öne çıkardı.

 

El Meda gazetesi, Ayetullah Sistani’nin dünkü açıklamasında anlaşmayla ilgili nihai kararı meclisin vereceğine ilişkin sözlerini manşetlerine taşıyarak parlamenterlerin alacakları kararla tarihi bir sorumluluk yüklendiklerini belirtti.

 

Birleşik Irak İttifakı üyesi Haydar el-İbadi’nin anlaşmayla ilgili olarak meclisteki havayı yansıtan görüşlerine yer veren el-Meda gazetesi Haydar el-İbadi’nin “Anlaşmanın kabulü konusunda mecliste olumlu bir atmosfer bulunmaktadır, anlaşmayla ilgili olarak zahiren çekincelerini dile getiren gruplar da gerçekte anlaşmanın kabul edilmesini istiyorlar” dediğini nakletti.

 

Şarku’l- Evsat gazetesi, Başbakan Nuri el-Maliki’nin dünkü açıklamalarına ilk sayfada yer vererek “Başbakan Maliki, anlaşmanın tam metninden haberdar olmayan bazı siyasi grupların anlaşmaya karşı çıkışlarını eleştirdi ve bu grupların meseleyi siyasi malzeme olarak kullanmalarından duyduğu üzüntüyü dile getirdi” diye yazdı.

 

ABD Genel Kurmay Başkanı Micheal Mullen’in Irak’tan çekilmenin bu ülkedeki güvenlik durumuna bağlı olduğuna ilişkin açıklamalarına sütunlarına taşıyan el-Beyyinetu’l- Cedide gazetesi de “Amerikalılar daha anlaşmaya attıkları imzanın mürekkebi bile kurumadan çekilme konusunda anlaşmaya uymayacaklarını ortaya koydular” yorumunu yaptı.

 

ABD Genelkurmay Başkanı Mullen’in açıklamalarına yer veren el-Irak gazetesi de parlamento üyelerinden İzzet Şabender’in “Bu son derece tehlikeli açıklama, Amerikalıların çekilme konusundaki taahhütlerine uymayacaklarını göstermektedir” dediğini yazdı.

 

El-İttihad gazetesi, Başbakan Nuri el-Maliki’nin anlaşmada hiçbir gizli maddenin bulunmadığına ilişkin sözlerini öne çıkararak verdiği haberinde eski başbakanlardan İyad Allavi’ye bağlı el-Irakiye grubunun anlaşmaya karşı çıktığını ve ABD askerlerinin Irak’ta kalma süresinin bir yıl daha uzatılmasını istediğini ifade etti.

 

Es-Sabahu’l- Cedid gazetesi de “Ümit kapıları açıldı” başlıklı başyazısında anlaşmanın imzalanmasıyla Amerikan askerlerinin Irak’tan çekilmesi konusunda geri sayımın başladığını ifade etti.