YDH- Irak parlamentosundaki üçüncü büyük Şii grup olan Fazilet Partisi, mecliste anlaşmaya ret oyu vereceklerini açıkladı.

 

Fazilet Partisi’nin meclisteki grup başkanı Hasan Şummeri bugün bir basın toplantısı yaparak anlaşmada sorunlar bulunduğunu belirtti ve Fazilet partisi olarak bu anlaşmaya ret oyu vereceklerini açıkladı.

 

ABD askerlerinin dokunulmazlığına ve Amerikan askerlerine gelen posta ve kargoların Iraklılarca incelenememesine ilişkin maddelerin sorunlu olduğunu belirten Şimmeri, bu maddelerde değişiklik yapılmadığı sürece Irak’ın egemenliğinin tartışmalı olacağını söyledi.

 

Anlaşma konusunda ulusal bir konsensüsün gerekli olduğunu; ancak Irak’ta henüz buna ilişkin bir atmosfer bulunmadığını belirten Şummeri, anlaşmanın bu şartlar altında imzalanmasının ülkedeki siyasi istikrarı ve ülkenin ulusal egemenliğini yok edeceğini savundu.

 

275 sandalyeli Irak parlamentosunda Fazilet Partisi’nin 15 milletvekili bulunuyor.

 

ABD’yle anlaşmaya ilkesel olarak karşı olduğunu daha önceden açıklayan 30 milletvekiline sahip Sadr grubundan başka, 19 milletvekiline sahip olan İyad Allavi liderliğindeki el-Irakiye grubu da anlaşmaya ret oyu vereceğini açıkladı.

 

44 Milletvekiline sahip olan Sünni Irak Uzlaşma Cephesi’nin bazı üyeleri de anlaşmaya karşı çıkıyor.