Sadr Hareketi: Mehdi ordusu milis değil

01 Ocak 1970

SAAF-Nuri Maliki liderliğindeki yeni Irak kabinesinin hükümet programının ve ulusal uzlaşma planının

SAAF-Nuri Maliki liderliğindeki yeni Irak kabinesinin hükümet programının ve ulusal uzlaşma planının en önemli gündem maddelerinden biri olan milislerin silahsızlandırılması konusunda farklı görüşler öne sürülüyor.

 

Irak’taki etkin siyasi gruplardan biri olan Sadr Hareketi’nin üst düzey yetkililerinden Baha el-Areci, Sadr Hareketi’ne bağlı Mehdi Ordusu’nun milis grubu olmadığını dolayısıyla da ulusal uzlaşma planı çerçevesinde gündeme getirilen milislerin silahsızlandırılması kapsamına girmeyeceğini söyledi.

 

Pazar günü Bağdat’ta gazetecilere açıklamada bulunan Areci, Başbakan Maliki’nin meclise sunduğu ulusal uzlaşma planı konusuna değinerek “Mehdi Ordusu geniş bir toplumsal tabana dayanmaktadır ve düzenli bir teşkilat olma niteliğine sahiptir” dedi.

 

Başbakan Maliki’nin meclise sunduğu ulusal uzlaşma planını desteklediklerini söyleyen Areci, “önemli olan bu plan kapsamında yer alan grupların dürüstlüğüdür, öncelikle tarafların dürüst olması ve görüş ve isteklerini açık bir şekilde ortaya koyması gerekir uzlaşma ancak bu şekilde sağlanabilir” dedi.

 

Areci, ABD denetimindeki cezaevlerinde bulunan Sadr Hareketi ve Mehdi Ordusu mensuplarının da serbest bırakılmasını istedi.