YDH- Irak hükümeti ile Amerikan hükümeti temsilcileri arasında imzalanan anlaşmanın metni elimize ulaştı.

 

Hem İngilizce hem de Arapça olmak üzere iki resmi metinden oluşan anlaşmanın amacının Irak'taki yabancı güçlerin varlığını düzenlemek ve çekiliş tarihini belirlemek olduğu belirtiliyor. İşte anlaşma metninden öne çıkanlar:

 

Anlaşma Amerikan güçlerinin Irak'tan 20011 yılına kadar çekilmesi ve bu süre içerisindeki faaliyetlerine yasal düzenlemeler öngörüyor.

 

Anlaşmanın üçüncü maddesinde Irak'taki Amerikan askeri ve sivil görevlilerinin Irak yasalarına, adet, gelenek ve örflerine saygılı olacağı vurgulanıyor.

 

Dördüncü maddede ise Irak'taki Amerikan askeri güçlerinin Irak hükümetinin onayını almadan ve Irak makamlarıyla düzenlemede bulunmadan bir operasyon yapamayacağı belirtiliyor.

 

Beşinci maddede ise Amerikan güçlerinin Irak'ta inşa edeceği gayrimenkul tüm askeri üs ve yapıların sahibi olacağı belirtiliyor.

 

Üslerden herhangi birinde tarihi eser bulunması durumunda Irak makamlarına derhal bilgi verilmesi ve çalışmaların durdurulması isteniyor.

 

Anlaşmanın yedinci maddesine göre Amerikan güçleri ellerinde bulunan üslere kimyasal, nükleer, radyolojik ve biyolojik silahlardan oluşan kitle imha silahlarını bulunduramaz.

 

Dokuzuncu maddede ise Irak'ın hava hâkimiyetinin anlaşmanın yürürlüğe girmesinden itibaren Irak makamlarına geçtiği ancak Irak'ın bu noktada Amerika'dan yardım isteyebileceği belirtiliyor.

 

On birinci maddede Amerikan güçlerinin üslerin dışında herhangi bir iletişim altyapısı çalışmasında Irak hükümetinden onay istemesi gerektiği ifade ediliyor.

 

On ikinci maddede ise Amerikan güçlerinin üslerinin dışında ve görev haricinde meydana gelen suçlarda Irak yargısının gözetiminde olduğu kaydediliyor.

 

Bununla birlikte herhangi bir Amerikan askerinin veya sivilin tutuklanması durumunda Amerikan güçlerine haber verilmesi ve tutuklunun 24 saat içerisinde teslim edilmesi öngörülüyor.

 

Amerikan makamları tarafından teslim alınan asker veya sivilin, yargı veyahut da soruşturma için Irak makamlarına götürülüp getirilmesinden yine Amerikan makamları sorumlu tutuluyor.

 

Yirmi ikinci maddede Amerikan güçlerinin Irak makamlarının kararı olmaksızın Iraklı bir kimseyi tutuklayamayacağı yazıyor.

 

Karar gereği tutuklanması durumunda da 24 saat içerisinde Irak makamlarına teslim edilmesi öngörülüyor.

 

Yine Amerikan güçlerinin Irak yargı kararı olmaksızın evlerde arama yapamayacağı bu maddenin beşinci fırkasında vurgulanıyor.

 

Anlaşmanın yirmi dördüncü maddesinde Amerikan güçlerinin Irak'tan en geç 31 Aralık 2011'de çıkması öngörülüyor. 2009 yılı Haziran ayında ise Irak'taki kentlerin içerisinden çıkmış olması bekleniyor.

 

Aynı maddenin dördüncü fırkasında Irak hükümetine Amerikan güçlerinden her an için çıkmasını talep etmesi hakkını tanıyor. Buna karşılık Irak hükümeti de Amerikan güçlerinin her an çekilebilme hakkını kabul ediyor.

 

Anlaşmanın en önemli bölümlerinden biri de yirmi yedinci madde. Bu maddede göre Irak hava, kara ve su sahalarının komşu ülkelere saldırı amacıyla kullanılamayacağı belirtiliyor.

 

Yine bu maddeye göre Irak dış ve iç tehdit durumunda yahut demokratik ve seçime dayalı düzeninin tehlikeye girmesi durumunda Irak hükümetinin talebiyle Amerika diplomatik, ekonomik, askeri yahut başka bir uygulamaya gidebiliyor.