YDH- Irak hükümeti tarafından imzalanan ve parlamentonun onayına sunulan anlaşma çerçevesinde Irak’ta görev yapan yabancı özel güvenlik şirketlerinin yargı dokunulmazlığını kaybedeceği bildirildi.

 

Amerikalı yetkililer, anlaşmanın Irak parlamentosu tarafından da kabul edilmesinden sonra Irak’taki Amerikan özel güvenlik şirketlerinin ocak ayından itibaren yargı dokunulmazlığını kaybedeceklerini açıkladı.

 

Irak’taki bazı Amerikalı yetkililerin korunmasında ve Amerikan askerlerine yapılan gıda sevkiyatlarında ABD ordusuna yardımcı olan özel güvenlik şirketleri, yargı dokunulmazlığına sahip bulunuyordu.

 

Amerikalı yetkililer, belirlenen üslerde ve görevli bulundukları sırada Amerikan askerlerine yargı dokunulmazlığı tanıyan anlaşma maddelerinin özel güvenlik şirketlerini kapsamadığını belirterek anlaşmanın son şeklinde özel güvenlik şirketlerinin yargı dokunulmazlığı dışında bırakılacağının açık bir dille ifade edildiğini açıkladılar.

 

Yapılan anlaşmayla yargı dokunulmazlığından mahrum kalacakları bilgisinin Irak’ın çeşitli bölgelerinde faaliyet gösteren 172 özel güvenlik şirketi temsilcisine iletildiğini belirten Amerikalı yetkililer, özel güvenlik şirketlerinin herhangi bir suç işlemeleri durumunda Irak yasalarına göre yargılanacaklarını ifade ettiler.