YDH- Irak’taki Amerikan askerlerinin statüsünü ve bu ülkeden çekilmesini belirleyen anlaşmayla ilgili Irak parlamentosunda bugün yapılan görüşmelerde çeşitli siyasi gruplara mensup milletvekilleri görüşlerini açıkladı.

 

ABD ile anlaşmayı kayıtsız şartsız destekleyen Kürdistan İttifakı adına mecliste görüşlerini açıklayan Mahmud Osman, mecliste anlaşmayla ilgili yapılan görüşmelerin şeffaf olmadığını belirterek görüşmelere daha fazla zaman ayrılması gerektiğini söyledi.

 

Irak parlamentosundaki Kürdistan ittifakı milletvekillerinden Mahmud Osman, “Siyasi grupların temsilcileri anlaşmayla ilgili olarak görüşlerini açıklamış olsa da anlaşma parlamenterler açısından hala şeffaf değil ve Irak halkı da yapılan görüşmelerden habersiz” diye konuştu.

 

Bir Kürt olarak, Kürdistan bölgesi ile ilgili sorunları anlaşmadan daha önemli gördüğünü belirten Osman, “Irak’ın içi ile ilgili meselelerde konsensüse varmalıyız; çünkü ABD’yi anlaşmaya uymaya zorlayacak olan Irak halkının bütünlüğüdür” dedi.

 

Bedir Örgütü adına konuşma yapan Birleşik Irak ittifakı üyesi Hadi el-Amiri de anlaşmanın ideal bir seçenek olmadığını; ancak bu anlaşmayla en azından ABD askerleri için çekilme takvimi belirlenmiş olduğunu belirterek Irak’ta kaldıkları süre içerisinde ABD askerlerinin faaliyetlerini belli çerçevelerle sınırlamasından dolayı bu anlaşmanın kabul edilmesi gerektiğini söyledi.

 

Fazilet Partisi milletvekillerinden Hasan Şumeri, anlaşmayla ABD askerlerine dokunulmazlık verildiğini ve bunun da Irak’ın egemenliğini ihlal ettiğini belirtirken, Sadr grubu milletvekili Nasır el-İsavi, anlaşmanın Amerikalılar tarafından yazıldığını ve Irak hükümetinin de bunu imzalamaya mecbur edildiğini söyledi.

 

Irak Meclis Başkanı Mahmud el-Meşhedani ile partisi dışında kalan Sünni milletvekilleri anlaşmaya karşı olduklarını açıklarken, parlamentoda 10 milletvekili bulunan Ulusal Diyalog Şurası Başkanı Mahmud el-Meşhedani, anlaşmayı savunarak “eğer başka bir seçeneğimiz olsaydı onu desteklerdik” dedi.

 

Anlaşmanın çarşamba günü yapılacak oylamada kabul edilebilmesi için 275 sandalyeli Irak parlamentosundan 138 olumlu oy alması gerekiyor.