YDH- Irak Başbakanı Nuri el-Maliki, Kürt gruplarının şiddetle karşı çıktığı “destek komiteleri” adlı aşiret milislerinin kaldırılması için herhangi bir sebep bulunmadığını açıkladı.

 

Irak Başbakanı Nuri el-Maliki tarafından Kerkük ve Musul gibi kentlerde oluşturulan “Destek Komiteleri” adlı aşiret milisleri Türkmen ve Araplar tarafından desteklenirken Kürt grupları, bu grupların kaldırılmasını istiyor.

 

Maliki’nin Destek Komiteleri’nin kaldırılması için sebep bulunmadığına dair açıklamasının Cumhurbaşkanı Talabani’nin söz konusu komitelerin kaldırılması için federal mahkemeye başvuracağı yönündeki açıklamasından sonra yapılması dikkat çekici bulunuyor.

 

Irak Başbakanı Nuri el-Maliki, Cumhurbaşkanı Celal Talabani’ye gönderdiği mektupta Destek Komiteleri’nin güvenliğin sağlanması konusunda önemli bir rol oynadığını belirterek “Destek Komiteleri’nin kaldırılmasının hukuki ve pratik gerekçeleri bulunmamaktadır; çünkü onlar güvenliğin sağlanması konusunda başarılı olmuşlardır ve ulusal uzlaşmanın sağlanması yönünde de çaba göstermişlerdir” dedi.

 

Başbakan Nuri el-Maliki ayrıca güvenlikle ilgili bakanlıkların da bu komitelere ihtiyaç olduğunu vurguladıklarını ifade etti.

 

Irak Cumhurbaşkanı Celal Talabani, Destek Komiteleri ve 1996 yılının eylül ayında ilk defa el-Enbar ilinde kurulan Uyanış Konseyleri konusundaki ihtilafın çözümü için konuyu Irak’ın en yüksek ağır ceza mahkemesine götüreceğini belirtmişti.

 

Cumhurbaşkanı Celal Talabani’nin başkanlık ettiği Cumhurbaşkanı Yardımcıları Adil Abdulmehdi ve Tarık Haşimi’den oluşan Cumhurbaşkanlığı Kurulu, Başbakan Maliki’ye konu ile ilgili gönderdikleri mektupta “Bu konunun kimle ilgili olduğunu belirlemek üzere müdahale etmenizi; bu komiteler konusunda uzlaşma sağlanıncaya ve faaliyetlerine idari ve hukuki çerçeve kazandırılıncaya kadar bunların faaliyetlerinin durdurulmasını yasal görevimiz gereği sizden talep ediyoruz” ifadesine yer vermişti.

 

Başbakan Maliki ise Cumhurbaşkanlığı’na gönderdiği mektupta “Destek Komiteleri konusunda belli bir zaman söz konusu edilmesi şaşkınlık vericidir” ifadesini kullandı.

 

Irak parlamentosundaki Kürt milletvekilleri ve Kuzey Irak’taki Kürdistan Bölgesel Yönetimi dün Başbakan Nuri el-Maliki’yi tek taraflı hareket etmek ve merkeziyetçi bir politika izlemekle suçlamıştı.