YDH- Amerika’nın Birleşmiş Milletlerdeki Temsilcisi Zalmay Halilzad, Irak’ın 7. Madde kapsamından çıkması durumunda malvarlığının tehlikeye gireceğini söyledi.

 

Irak Dışişleri Bakanı Hoşyar Zebari ve Merkez Bankası Başkanı Sinan Şebibi ile görüşen ABD’nin BM Daimi Temsilcisi Zalmay Halilzad, Irak’ın 7. Madde kapsamından çıkması durumunda bu ülkenin malvarlığının tehlikeye gireceğini söyledi.

 

Görüştüğü Iraklı yetkililere Irak’ın BM’nin 7. Maddesi kapsamından çıkmadan önce birtakım ön adımlar atması gerektiğini öğütleyen Halilzad, Irak’ın malvarlığının tehlikeye girmemesi için iki seçenek bulunduğunu belirtti.

 

ABD’nin Irak eski Büyükelçisi Zalmay Halilzad, birinci seçenek olarak Irak’ın BM’nin 7. Maddesi kapsamından çıkarılması için yapılacak olan müzakerelerle eş zamanlı olarak Irak’ın malvarlığının korunmasına yönelik uluslar arası bir karar çıkarılması için müzakere başlatılması gerektiğini söyledi.

 

Halilzad, Irak’ın tüm borçlarının silinmesi için ulusla arası bir karar çıkarılmasının da ikinci seçenek olduğunu ifade etti.

 

Irak’ın BM’nin 7. Maddesi kapsamından çıkarılmasını talep eden Iraklı yetkililer, Saddam rejiminin verdiği zararların ve o dönemde yapılan borçların kendilerinden talep edilmesinden endişe ediyorlar.  

 

Saddam rejiminin Kuveyt’i işgal etmesi üzerine Birleşmiş Milletler Irak’ı 7. Madde kapsamına almış ve malvarlığını dondurmuştu.

 

Irak Başbakanı Nuri el-Maliki, çeşitli ülkelerdeki birçok kişinin Irak’ın BM’nin 7. Maddesi kapsamından çıkarılmasından sonra Saddam döneminde haksızlığa uğratıldığı gerekçesiyle uydurma tazminat davaları açtığını belirtmişti.

 

Bu tür davalara değinen Irak Maliye Bakanı da yaptığı bir basın toplantısında yabancı bir ülke vatandaşının Saddam döneminde bir tokat yediği için mevcut Irak yönetiminden 60 milyon Dolar tazminat istediğini açıklamıştı.

 

Irak’ın BM’nin 7. Maddesi kapsamından çıkarılıp mal varlığının serbest bırakılmasından sonra Saddam rejiminin dayattığı savaşa maruz kalan İran ve Kuveyt’in de BM tarafından belirlenen savaş tazminatını talep edeceğine kesin gözüyle bakılıyor.