YDH- Sadr grubunun askeri kanadı olarak bilinen Mehdi Ordusu’nun kültürel çalışmalara öncelik vereceği açıklandı.

 

Mehdi Ordusu’nun sekülerizmle ilmi ve kültürel açılardan mücadele etmek üzere “Zemin yaratanlar” adlı bir program başlattığı ve bu program doğrultusunda istenmeyen kişilerin Sadr Hareketi’nden uzaklaştırılacağı açıklandı.

 

Söz konusu programa nezaret eden Şeyh Ferid el-Fazıli, Mehdi Ordusu’nun biri silahlı öteki de “Zemin Yaratanlar” olmak üzere iki kanadının bulunduğunu belirtti.

 

Silahlı kanadın doğrudan hareketin lideri Mukteda Sadr’a bağlı olduğunu ve işgalcilere karşı gizli operasyonlar düzenlemekten sorumlu olduğunu belirten Şeyh Fazıli, kültürel programın da sekülerizm düşüncesiyle mücadele etmek olduğunu söyledi ve “bunların silahı ise ilim ve kültürdür” dedi.

 

Mehdi Ordusu’na ilişkin yeni programı değerlendiren siyasi gözlemciler Lübnan Hizbullah’ına olan ilgisini gizlemeyen Sadr Hareketi’nin Irak’ta tıpkı Hizbullah gibi disiplinli bir yapı kurmayı hedeflediği yorumunu yapıyorlar.

 

Mehdi Ordusu’na yönelik başlatılan yeni program kapsamında fıkıh, tarih, dini ilimler, bilgisayar, hukuk ve psikoloji alanında eğitim kursları başlatıldığı ve dört aşamadan oluşacak bu eğitim programının her aşamasının 6 aylık dönemlerden oluşacağı açıklandı.

 

Programa katılmak için başvuran 3 bin kişiden şimdilik 300 kişiyi kabul ettiklerini belirten Şeyh Fazıli, programa katılacak olan kişileri bazı kriterlere göre seçtiklerini ve bir din aliminin veya muteber bir kişinin referansıyla gelen kişilerden 150 soru içeren bir form doldurmasını istediklerini kaydetti.

 

“Zemin Yaratanlar” programına katılan kişilerden silah taşımama ve siyasete karışmama konusunda taahhüt aldıklarını da belirten Şeyh Fazıli, öğrencilere dersleri havza-yı ilmiye müderrislerinin ve üniversite hocalarının verdiğini ifade etti.

 

Öte yandan isminin açıklanmasını istemeyen bir Mehdi Ordusu komutanı da “Biz komutanımızın (Mukteda Sadr) işgalcilerin kayıtsız şartsız çekilmesi yönündeki isteğini destekliyoruz; bu yüzden de direnişin sürdürülmesinden yanayız” dedi.

 

“Zemin Yaratanlar” programının kendilerinin işgalcilere karşı direniş çabalarına zarar vereceğini söyleyen Mehdi Ordusu komutanı, “işgalcilerin bu programa katılanların kayıtlarından hareketle bizim hakkımızda istihbarat edinmelerinden endişe ediyoruz” dedi.