YDH- Irak Savunma Bakanlığı, yapılan anlaşmaya rağmen Amerikan askerlerinin haziran ayından sonra da Irak kentlerinde bulunabileceğini söyleyen General Odierno’ya tepki gösterdi.

 

Konuyla ilgili bir basın toplantısı düzenleyen Irak Savunma Bakanlığı Sözcüsü General Muhammed el-Askeri, “Irak Savunma Bakanlığı Amerikalı yetkililerle temas kurarak onları Iraklıların onayı olmaksızın anlaşmanın herhangi bir maddesini uygulayamayacakları konusunda uyardı. Amerikalı yetkililer de bu gerçeği bilmektedirler” dedi.

 

Amerika ile yapılan anlaşmanın maddelerinin son derece açık olduğunu belirten General Askeri, “Anlaşmanın ilk adımı da Amerikan askerlerinin haziran sonuna kadar Irak kentlerinden çekilmesidir” dedi.

 

General Askeri, Irak Savunma Bakanlığı’nın İçişleri Bakanlığı ile birlikte kent içlerindeki ve planlanan bölgelerdeki Amerikalıların elinde bulunan güvenlik karargahlarının sorumluluğunu teslim almak üzere koordinasyon kurduğunu belirterek böylece Amerikan askerlerinin haziran sonuna kadar kentlerden çekilmesini öngören anlaşma maddesinin hayata geçirilmesine zemin hazırlandığını ifade etti.

 

Irak’taki silahlı saldırıların geçen ay diğer aylara oranla yüzde 80 oranında azaldığına dikkat çeken General Askeri, önceki aylarda Irak güvenlik güçlerine ve sivillere karşı ayda ortalama 100 saldırı düzenleyen silahlı gruplara karşı, günde ortalama 20 operasyonun düzenlendiğini açıkladı.