YDH- Hamas Sözcüsü Fevzi Berhum, Gazze’ye uygulanan ablukanın Mahmud Abbas’ın isteği ve Arap rejimlerinin yardımıyla İsrail ve Amerika tarafından sürdürüldüğünü belirtti.

 

İran’ın Mehr haber ajansına demeç veren Hamas Sözcüsü Fevzi Berhum, Arap ülkelerinin Gazze’ye uygulanan abluka karşısındaki sessizliğini utanç verici olarak niteledi ve ABD ve İsrail tarafından uygulanan bu ablukanın Filistin Özerk Yönetimi Lideri Mahmud Abbas’ın isteği ve Arap rejimlerinin de yardımıyla gerçekleştirildiğini söyledi.

 

Gazze’deki 1.5 milyon Filistinlinin uygulanan abluka sebebiyle en temel ihtiyaç maddelerinden bile yoksun bulunmasına rağmen Mısır’ın Rafah sınır kapısını açmamakta diretmesini değerlendiren Berhum, “Rafah sınır kapısı, Filistin’le Mısır arasındaki bir kapıdır, Mısır’ın burayı kapalı tutmasının hiçbir izahı bulunmamaktadır, buranın yönetiminin Filistinlilerde ve Mısırlılarda olması gerekir” dedi.

 

Mısır’ın Rafah sınır kapısını açması gerektiğini belirten Berhum, “Arap, İslam ve ahlaka dair meseleler, bu ülkenin karşı tarafla yaptığı her türlü anlaşmadan daha öncelikli olmalıdır” diye konuştu.

 

Filistin Özerk Yönetimi Lideri Mahmud Abbas’ın Gazze’ye uygulanan ablukanın kaldırılmasını istemediğini ve halkın oyuyla demokratik bir seçimle iktidara gelen Hamas hükümetinin İsrail tarafından devrilmesini arzu ettiğini belirten Berhum, bazı Arap ülkelerinin de uygulanan ablukaya yardımcı olduğunu ifade etti.

 

Mısır’ın Rafah sınır kapısını kapalı tutmasına ve Suudi Arabistan’ın Gazze’deki Filistinlilerin hacca gitmesini engellemesine yönelik komplolarına da değinen Berhum, “Ablukanın kırılması için bir Arap kararına, daha somut olarak Mısır’ın atacağı adımlara ihtiyacımız var; zira Arap ülkeleri, özellikle de Mısır, Rafah sınır kapısını açarsa tüm dünyadan gelecek insani yardımlar Mısır üzerinden bölgeye ulaştırılabilir” dedi.