YDH- Londra’da yayımlanan el-Kudsu’l- Arabi gazetesi, Arap ülkelerinin İran’a karşı yeni bir eksen oluşturmak için İsrail’le ilişkilerin normalleştirilmesi sürecine hız verdiklerini yazdı.

 

“İran’a Karşı Yeni Bir Eksen” başlıklı bir yazıya yer veren el-Kudsu’l- Arabi gazetesi, İsrail’in Gazze’ye yönelik cinayetlerini arttırdığı bir dönemde Arap ülkelerinin İran’a karşı yeni bir eksen oluşturmak amacıyla İsrail’le ilişkilerini normalleştirme çabalarına hız verdiğini yazdı.

 

Bahreyn Emiri’nin Dinler Arası Diyalog Toplantısı’nda İsrail Cumhurbaşkanı Şimon Perez’le görüştüğüne dair haberlerin yalanlanmamış olmasına ve Ezher Şeyhi Muhammed Tantavi’nin Perez’le yaptığı görüşmeye dikkat çeken gazete, İsrail Cumhurbaşkanının elini kapalı kapılar ardında başka hangi Arap liderinin sıktığının hala bilinmediğini yazdı.

 

İran’a karşı kurulmakta olan Arap-Siyonist ittifakının Suriye’yi, Hizbullah’ı, Hamas’ı ve Lübnan Ulusal Özgürlük Hareketi Lideri Mişel Aun’u hedef almasının da beklenen bir şey olduğunu yazan el-Kudsu’l- Arabi, ABD’de düzenlenen Dinler Arası Diyalog Toplantısı’nın Suudi Arabistan’ın İsrail’le ilişkilerin normalleştirilmesine yönelik planı doğrultusunda gerçekleştirildiğini öne sürdü.

 

El-Kudsu’l- Arabi gazetesinin görüşü olarak yayımlanan makalede 5+1 grubunun toplantısına Umman ve Katar dışındaki bazı Arap ülkelerinin dışişleri bakanlarının da katıldığına işaret edilerek “bölge güvenliği, özellikle de İran’ın nükleer programı için yeni bir ittifak kuruluyor” yorumu yapıldı.

 

New-York’taki BM binasında Salı günü yapılan bu toplantıyı Katar ve Umman temsilcilerinin terk etmesinin yeni oluşan bu Arap-Batı ekseninin şaibeli ve düşmanca niteliğini ortaya koyduğunu belirten Kudsu’l- Arabi gazetesi, Umman Krallığı’nın Hürmüz boğazının diğer tarafında yer alışına ve Katar’ın da bölgenin, hatta dünyanın en büyük petrol ve gaz kuyularından İran’la birlikte yararlanıyor oluşuna dikkat çekti.