YDH- Aralarında Hamas’ın da bulunduğu Filistinli direniş grupları, Mısır tarafından söz konusu edilen ateşkes girişiminin herhangi bir itibarının bulunmadığını belirtti.

 

Suriye’deki Filistinli direniş gruplarının Sözcüsü Halid Abdulmecid, bugün Şam’da bir açıklama yaparak “Başta Hamas olmak üzere Filistinli direniş grupları Mısır’ın ateşkes girişimini dikkate değer görmemektedir” dedi.

 

Halid Abdulhamid, Mısır’ın ateşkes girişimine ilişkin bu tutumun Hamas ve İslami Cihat’ın Suriye’deki temsilcilerinin de katıldığı toplantıda belirlendiğini açıkladı.

 

Filistinli direniş grupları tarafından yayımlanan ortak bildiride “Mısır ve Fransa tarafından hazırlanan plan, çözüme yardımcı olmamaktadır; zira bu plan Filistin direnişine ve hareketlerine yönelik bir tehdittir ve düşmanın saldırılar düzenlemesine izin vermektedir” denildi.

 

Filistinli direniş grupları tarafından yayımlanan ortak bildiride Gazze’de uluslar arası bir gücün yerleştirilmesine karşı olunduğu belirtildi ve böylesi bir gücün işgalcilerin güvenliğini sağlamaya ve Filistin’e uygulanan ablukayı sürdürmeye yönelik olduğuna dikkat çekildi.

 

Bildiride, İsrail’in saldırılarının kayıtsız şartsız durdurulması, başta Rafah sınır kapısı olmak üzere tüm sınır kapılarının açılarak Gazze’ye uygulanan ablukanın kaldırılması gerektiği ifade edildi.

 

Mısır ve Fransa tarafından sunulan ateşkes planı, İsrail’den ve Filistinlilerden insani yardımların ulaştırılabilmesi için somut bir sürede ateşkes sağlanmasını kabul etmelerini ve kapsamlı ve daimi bir ateşkesin sağlanması için Mısır’a diplomatik hareket imkanı sağlanmasını istiyor.

 

Planın ikinci maddesinde İsrail ve Filistin tarafları, çatışmaları şiddetlendiren esaslar ve sınır kapılarının açılmasına yönelik garantiler konusunda diyaloga çağrılıyor.

 

Üçüncü maddede ise Mısır, İsrail ve Filistinli direniş gruplarından sınırların güvenliğinin korunması, sınır kapılarının açılması ve Gazze’ye uygulanan ablukanın kaldırılması konularında acil görüşmeler başlatmalarını istiyor.