Batılı ülkeler tarafından hazırlanan ateşkes kararı taslağı, İsrail askerlerinin çekilmesini ve bölgeye insani yardımların ulaştırılmasını sağlamak için Gazze’de ateşkes yapılmasını öngörüyor.
İngiltere tarafından önerilen ve diğer Batılı ülkelerle Arap Birliği dışişleri bakanlarının onayıyla Güvenlik Konseyi’ne sunulan 1860 sayılı karar 14 olumlu oyla kabul edilirken, Amerika’nın karar konusunda çekimser oy kullandı.
Çatışmaların “acil, kalıcı ve bağlayıcı” bir şekilde durdurulmasını isteyen karar, İsrail askerlerinin Gazze’de işgal ettiği yerlerden ateşkesin sağlanmasından sonra çekilmesini öngördüğü için çekilme konusunda somut bir tarih ortaya koymadı.
Güvenlik Konseyi’nin ateşkesin uygulanması için ilgili ülkelerden “tedbirler ve garantiler” konusunda çaba göstermesini istediği belirtilirken, söz konusu tedbir ve garantilerin Gazze’ye kaçak yollardan silah girişinin durdurulmasını ve sınır kapılarının daimi olarak açılmasını içerdiği ifade ediliyor.
Başta Mısır olmak üzere Arap ülkeleri ve Filistin Özerk Yönetimi tarafından memnuniyetle karşılanan karara Filistinli direniş grupları tepki gösterdi.
Hamas ve İslami Cihat, İsrail saldırılarının kınanmadığını, saldırıların kayıtsız şartsız durdurulmasının ve Gazze’ye uygulanan ablukanın kaldırılmasının istenmediğini belirterek 1860 sayılı kararı kabul etmediklerini açıkladı.
İsrail Başbakanı Ehud Olmert ise BM Güvenlik Konseyi’nin 1680 sayılı kararına rağmen Gazze’ye yönelik operasyonların süreceğini belirtti.
Olmert, “İsrail, dış parametrelerin vatandaşlarını koruma konusunda karar almasını kabul etmemektedir. İsrail ordusu, vatandaşlarının güvenliğini korumak için operasyonlarına devam edecektir” dedi.