YDH- Gazze’de yaşanan katliamlar konusunda İsrail yanlısı tutumlarıyla bölge halkları nezdinde nefretle anılan Arap rejimleri imaj düzeltme çabası içerisine girdi.

 

El-Cezire televizyonuna demeç veren Katar Başbakanı Hamad bin Casim Al-i Sani, Arap ülkeleri arasında İsrail’le ilişkileri kesme konusunda bir görüş ittifakı olursa kendilerinin de buna eşlik etmeye hazır olduğunu söyledi.

 

“Gazze’de yaşanan gelişmeler konusunda halkların tutumu liderlerin tutumundan çok çok ileridedir. Ben, liderler olarak Gazze savaşı konusundaki tutumumuzun Arap kitlelerinin bize karşı isyan edecek noktaya gelmesinde pay sahibi olduğumuza inanıyorum” diyen Katar Başbakanı, Arap liderlerin görüş ayrılıklarından dolayı Gazze konusunda ortak bir tutum belirleyemediğinden yakındı ve “eğer İsrail’le ilişkileri kesme konusunda görüş birliği sağlanırsa biz buna eşlik ederiz” diye konuştu.

 

İsrail’le barış anlaşması imzalamış olan ve İsrail’in ticaret bürosuna ev sahipliği yapan Katar’ın Başbakanı Hamad bin Casim, “bizim İsrail’le barış anlaşmamız bulunduğunu söyleyenlere şunu söylemeliyim ki anlaşma başka, ilişki başka şeydir. Biz İsrail’le ilişkileri kesme tutumuna eşlik etmeye hazırız; fakat bu konuda dürüst ve açık bir tutum ve bir karar olması gerekiyor” dedi.

 

Bazılarının sadece Katar’dan İsrail’le ilişkisini kesmesini istediğini söyleyen Al-i Sani, “Sadece Katar’dan fedakarlık yapmasını istemek kabul edilemez bir tutumdur, önemli olan bizim başkalarının uşağı olmamamızdır, bu ilişki içerisinde olmaktan daha önemlidir” dedi.

 

Arap ülkeleri arasında güven bulunmadığını belirten Hamad bin Casim, “birinin maddi veya manevi bir çıkar için bir diğerini satmaması çok önemlidir. Arap ülkeleri İsrail’le savaşa hazır değil, buna yönelik bir çağrısı da yok; fakat Gazze konusunda saygın bir Arap tutumu olmalıdır” diye konuştu.