YDH- 19 gündür sürdürdüğü katliamlara rağmen Gazze halkının direnişini kıramayan İsrail’de, direnişin iradesine teslim olunduğunu gösteren ilk açıklama İsrail Dışişleri Bakanı Tzipi Livni’den geldi.

 

İsrail Dışişleri Bakanı Tzipi Livni, Filistinli direnişçilerin roket saldırılarını durdurması karşılığında İsrail askerlerinin Gazze’den çekilmesini, saldırıların durdurulmasını ve ticari sınır kapılarının açılmasını öngören bir plan sundu.

 

İsrail Dışişleri Bakanı Tzipi Livni, roket saldırısı yapılması durumunda saldırıların yeniden başlatılacağı ve sınır kapılarının da kapatılacağı tehdidinde bulundu.

 

İsrail Dışişleri Bakanı Tzipi Livni, saldırıların başladığı ilk günlerde İsrail ordusunun elde ettiği kazanımların Hamas’ın 3 veya 4 gün içerisinde yok edileceğini gösterdiğini söylemişti.

 

İsrail İstihbarat Şefi Meir Dagan da Taba’da Mısırlı güvenlik yetkilileriyle görüşmesinde Hamas’ın ölümünün yakın olduğunu belirtmiş ve Hamas’ın en iyi ihtimalle çatışmaları bir haftadan fazla sürdüremeyeceğini ifade etmişti.

 

Haaretz gazetesinin haberine göre ise İsrail Savunma Bakanı Ehud Barak, savaşın daha fazla sürdürülmesiyle herhangi bir netice alınamayacağını belirterek savaşın sürdürülmesinin İsrail askerlerinin verdiği kayıpların artmasına ve İsrail’in uluslar arası alanda baskılara muhatap olmasına sebep olduğunu söyledi.

 

Başta Hamas olmak üzere Filistinli direniş grupları, saldırıların durdurulması ve sınır kapılarının açılması şartlarına dayalı bir ateşkesi olumlu karşıladıklarını açıklamış, Gazze’ye çok uluslu güç yerleştirilmesi ve daimi ateşkes gibi şartları kesinlikle kabul etmeyeceklerini belirtmişlerdi.