YDH- Hamas, acil bir ateşkes konusunda saldırıların durdurulmasını, İsrail askerlerinin çekilmesini, sınır kapılarının daimi olarak açılmasını ve ablukanın kaldırılmasını öngören kırmızıçizgilerini tekrarladı.

 

Ateşkes konusunda görüşmelerde bulunmak üzere Kahire’ye giden Hamas heyeti, Mısırlı yetkililerle görüşmelerden sonra basına açıklamalarda bulundu.

 

Hamas heyetine başkanlık eden Salah el-Berdavil, Mısır’ın ateşkes planı çerçevesinde saldırıların durdurulmasını, İsrail askerlerinin çekilmesini, sınır kapılarının daimi olarak açılmasını ve ablukanın kaldırılmasını istediklerini belirterek bu dört şarttan geri adım atmalarının söz konusu olmadığını ifade etti.

 

Arap ve İslam ülkelerindeki halkların Gazze direnişine verdikleri desteğe teşekkür eden Berdavil, Hamas’ın Filistin halkının çıkarları ve ilkeleri doğrultusunda Mısır’ın sök konusu ettiği planı tadil etmeye çalıştığını belirterek Mısırlı yetkililerle yaptıkları görüşmede ateşkes konusundaki kırmızıçizgilerini açıkladıklarını söyledi.

 

Ateşkes konusunda kendilerine Mısır’ın planından başka bir plan sunulmadığını belirten Berdavil, bu konuda kendi tutumlarını Mısırlı yetkililere ilettiklerini ve Mısırlıların Hamas’ın taleplerini ve ateşkes konusundaki mülahazalarını İsrail’e ileteceğini ifade etti ve Kahire’den cevap bekleyeceklerini söyledi.

 

Siyasi gözlemciler, direnişin tamamen tasfiye edilmesi ve bölgeye uluslar arası güç yerleştirilmesi gibi siyasi hedeflerle Gazze’de 20 gündür katliam yapan İsrail’in ateşkes şartları belirleme inisiyatifini kaybettiğini, yeni bir ateşkes planının Hamas tarafından ortaya konan şartlarda hazırlanmaya mahkum olduğunu ifade ediyorlar.