YDH- İsrail’in tek taraflı ateşkesi sonrasında Gazze’ye silah girişini önlemek amaçlı uluslar arası görüşmelerin ilki Mısır’ın Şarmu’ş- Şeyh kentinde düzenlenirken İsrail, güney Lübnan’daki tecrübesinin Gazze’de tekrar edilmesini istemediğini belirtti.

 

Fransa televizyonu, konuyla ilgili haberinde 2006 Temmuz Savaşı’ndan sonra Hizbullah’ın İsrail’e füze fırlatmadığını; ancak güney Lübnan’a 13 bin UNIFIL askerinin yerleştirilmesine rağmen, Hizbullah’ın askeri kapasitesini öncekine oranla çok daha fazla arttırdığını belirtti.

 

Fransız televizyonuna demeç veren Likud Partisi Lideri Benyamin Netanyahu, “Bize, Hizbullah’ın yeniden silahlanmasına izin verilmeyeceği söylenmişti; ama Hizbullah silahlandı ve Hizbullah şu an 2006 savaşından önce sahip olduğu füze sayısını üç katına çıkardı. 50 bin füzesi bulunan Hizbullah, şu an bölgedeki bazı ülkelerden askeri bakımdan daha güçlü” dedi.

 

Hizbullah’ın UNIFIL kontrolü dışında silahlandığının BM tarafından da itiraf edildiğini belirten Fransız televizyonu, UNIFIL’in Gazze savaşı sırasında Lübnan’daki Filistinliler tarafından atıldığı sanılan roketleri engelleyemediğini ifade etti.

 

Televizyona açıklama yapan UNIFIL’de görevli bir Fransız irtibat subayı ise “birçok muhtemel füze rampasıyla karşı karşıya bulunuyoruz. Yer altında binlerce kişi gece gündüz bekliyor roket fırlatılması ihtimali üzerinde bir tasavvurda bulunmak mümkün değil” dedi ve her şeye rağmen UNIFIL’in Lübnan’da bulunmasının burada bir iç savaş çıkmasını önlemesi bakımından yararlı olduğunu söyledi.