YDH- İsrail’in Gazze saldırısı üzerine Suriye’nin Arap Barış Planı’nın öldüğü yönündeki açıklamasından sonra hem İsrail’de hem de “ılımlı” diye nitelenen Arap ülkelerinde Arap Barış Planı’na yapılan vurgular arttı.

 

Mısır Dışişleri Bakanı Ahmed Ebu’l- Gayt’ın Arap Barış Planının hala geçerliliğini koruduğunu söylemesinin ardından İsrail Hükümet Sözcüsü Mark Regev de aynı plana atıfta bulunarak İsrail’in Arap ülkeleriyle tarihi bir barış yapmak istediğini, söyledi.

 

Suudi Arabistan sermayeli el-Arabiya kanalına demeç veren İsrail Hükümet Sözcüsü Mark Regev, “Biz geçtiğimiz yıllarda da Arap Barış Planı’na inandığımızı belirttik, bu planı olumlu karşılıyoruz ve bu plan temelinde Arap ülkeleriyle diyalog kurmak istiyoruz” dedi.

 

İsrail’deki tüm başbakan adaylarının da Arap Barış Planı’na olumlu baktığını belirten Regev, “Biz hiç istemediğimiz halde Lübnan ve Gazze savaşlarına mecbur olduk. Biz geçmişte Filistinlilerle birçok ilerlemeler kat ettik, Arap Planı gelecekteki görüşmelere de temel oluşturabilir” dedi.

 

Suudi Arabistan tarafından önerilen ve 2002 yılında Beyrut’ta toplanan Arap zirvesinde kabul edilen Arap Planı, İsrail’in 1967 sınırları içerisinde bağımsız bir Filistin devletini tanıması karşılığında Arap ülkelerinin İsrail’le ilişkilerini normalleştirmesini öngörüyor.