YDH- Davos’taki nezaket sınırlarını aşan tutumu nedeniyle Başbakan Tayyip Erdoğan’ın tepkisiyle karşılaşan İsrail Cumhurbaşkanı Şimon Perez, yaşanan gerilime rağmen Ankara ile ilişkilerin güçlü bir şekilde devam edeceğini söyledi.

 

İsviçre’nin Davos kentinde gazetecilere açıklamalarda bulunan İsrail Cumhurbaşkanı Şimon Perez, Başbakan Tayyip Erdoğan’la yaptığı tartışmaya rağmen İsrail’in Ortadoğu’daki en yakın müttefiki olarak nitelediği Türkiye ile ilişkilerde hiçbir sorunun bulunmadığını söyledi.

 

Türkiye ile ilişkilerinin eskiden olduğu gibi güçlü bir şekilde devam edeceğini belirten Perez, Türkiye’nin İslam dünyasında dengeli öneriler sunan bir ülke olduğunu ifade etti.

 

1980’li yıllarda Türkiye’de diplomat olarak görev yapan ve Ak Parti ve Başbakan Erdoğan’le ilgili çalışmaları da bulunan İsrailli diplomat Alon Liel ise basına verdiği demeçte Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın İsrail’e yönelik eleştirilerini sürdürmesi durumunda ikili ilişkilerin bundan olumsuz etkileneceğini belirtti.

 

Türk-İsrail ticaret hacmi 3 milyar 400 milyon Dolar

 

Öte yandan İsrail İstatistik Kurumu Türkiye ile yaşanan siyasi gerilimlere rağmen ekonomik ilişkilerde büyük bir gelişme olduğunu açıkladı.

 

İsrail İstatistik Kurumu, Türkiye ile İsrail arasındaki ticari ilişkilerde geçen yıl yüzde 23 oranında bir gelişme kaydedildiğini belirterek iki taraf arasındaki ticaret hacminin 3 milyar 400 milyon Dolar’a ulaştığını açıkladı.

 

Türkiye Kültür ve Turizm Bakanlığı ise 2008 yılının ilk 11 ayında 538 bin 951 İsrailli, Türkiye’ye geldiğini belirterek bu rakamın 2007 yılının aynı dönemine nispetle yaklaşık yüzde 9 oranında bir artışa işaret ettiğini ifade ediyor.

 

 Türkiye ile İsrail arasında zaman zaman siyasi gerilimler yaşanmasına rağmen iki taraf arasındaki stratejik ilişkilerin niteliğinde ciddi bir değişim olmadığına dikkat çeken siyasi gözlemciler, İsrail’in Cenin katliamlarına “İsrail soykırım uyguluyor” tepkisi veren Bülent Ecevit döneminde 670 Dolar tutarındaki M-60 tanklarının modernizasyonu ihalesinin İsrail’in IMI firmasına verildiğini ve dönemin Genelkurmay Başkanı Hüseyin Kıvrıkoğlu’nun buna tepki gösterenleri “analarından Yahudi düşmanı olarak doğanlar” diye suçladığını hatırlatıyorlar.