Irak’taki şiddetin mayıs ve haziran bilânçosu

07 Ocak 2006

SAAF-Resmi veriler Irak’ta haziran ayı içerisinde bin dokuz Iraklının öldürüldüğünü

SAAF-Resmi veriler Irak’ta haziran ayı içerisinde bin dokuz Iraklının öldürüldüğünü gösteriyor.

 

Irak Savunma, İçişleri ve Sağlık Bakanlığı tarafından ortaklaşa hazırlanan bir rapora göre Irak’ta haziran ayı içerisinde toplam 1009 Iraklı öldürüldü. Mayıs ayında ise öldürülen toplam Irak vatandaşı sayısı 1055 olarak açıklandı.

 

Aynı rapora göre Irak’ta meydana gelen olaylar sonrasında yaralanan Iraklı sayısı haziran ayında 1771, mayıs ayında ise 1423 olarak belirtildi.

 

Iraklı direnişçilerin düzenledikleri eylemler sonunda hayatını kaybeden Iraklı sivil sayısının haziran ayı için 887, mayıs ayı için 932 kişi olduğu açıklanırken, bu saldırılarda haziran ayında 1588, mayıs ayında ise 1271 kişinin yaralandığı ifade edildi.

 

Haziran ayında 79 polisin öldürüldüğünü ve 126 polisin de yaralandığını belirten rapora göre mayıs ayında da 95 polis öldürüldü, 97 polis de yaralandı.

 

Iraklı askerlere yönelik saldırılarda ise haziran ayında 43 askerin öldürüldüğünü, 57 askerin de yaralandığını belirten rapor, mayıs ayında ise 28 askerin öldürüldüğünü, 58 askerin ise yaralandığını kaydediyor.

 

Rapora göre bombalı araçla yapılan saldırı sayısı haziran ayında 19 olarak açıklanırken, mayıs ayında 26 araçla bombalı saldırı düzenlendiği belirtildi.

 

Mayıs ve haziran aylarında yola yerleştirilen bombanın patlatılması şeklinde gerçekleştirilen eylemlerle, intihar saldırılarına ilişkin rakamlar da veren raporda, haziran ayında yola yerleştirilen bombalı saldırının 32, intihar saldırısının ise 3 olduğu belirtilirken, mayıs ayı için bu rakamlar 65 ve 2 olarak açıklandı.

 

Raporda haziran ayı içerisinde 93, mayıs ayı içerisinde ise 324 direnişçinin öldürüldüğü belirtilirken, direnişçilerle çok uluslu güçlerin haziran ayında 60, mayıs ayında ise 24 defa çatışmaya girdiği ifade edildi.