YDH- Kürdistan Yurtseverler Birliği’ndeki son bölünmeler sebebiyle iç savaştan endişe eden halkın gıda depolamaya başladığı bildirildi.

 

El-Arabiya televizyonunu, Kürdistan Yurtseverler Birliği içerisinde yaşanan bölünme ve huzursuzluğun şiddetli sansüre rağmen Süleymaniye kentinde yoğun olarak hissedildiğini belirterek, bölge halkının iç savaş endişesiyle temel gıda maddelerini stoklamaya başladığını duyurdu.

 

El Arabiya muhabiri Ahmed Salih, kendilerine açıklamada bulunan bölge sakinlerinin yaşanan iç siyasi ihtilaflardan endişe ettiklerini söylediklerini belirterek, bazı yerel basın kuruluşlarının da halkın iç çatışma sebebiyle erzak depolamaya başladığını ifade ettiklerini duyurdu.

 

Bazı yerel basın organlarının bu tür haberleri yalanladığını belirten el-Arabiya televizyonu, bölgede cesaretiyle tanınan Hevlati gazetesinin KYB içindeki huzursuzluğa ilişkin haberler yayımlamayı sürdürdüğünü ifade etti.

 

El-Arabiya’ya demeç veren Hevlati gazetesinin Yazı İşleri Müdürü Kemal Rauf, “sanıyorum bu sadece siyasi liderler arasında yaşanan bir kriz değil, Kürt partilerin tutumunda yaşanan bir değişim kasırgasıdır” dedi.

 

Kemal Rauf, bu değişimin Kürt halkının da talebi olduğunu söylerken, el-Arabiya televizyonu konuyla ilgili olarak şu yorumu yaptı: “Irak Cumhurbaşkanı Celal Talabani’nin partisinin 2 numaralı ismi olan Kosret Resul’ün istifası, Kürdistan Bölgesel Yönetimi’nin idari haritasında da bir değişime sebep olacaktır; çünkü Kürdistan Bölgesi’nin Başkan Yardımcısı olan Kosret Resul’ün ve istifa eden bakanların yerine yeni birilerinin bulunması gerekmektedir.”

 

Kosret Resul ve beraberindekilerin bulundukları makamlardan istifa ettiklerini ancak KYB’den istifa etmediklerini belirten el-Arabiya, KYB’ye alternatif yeni bir parti kurulmasının ihtimal dahilinde olmadığını ancak yeni bir lider seçilmesinin güçlü bir ihtimal olarak ortada durduğunu ifade etti.

 

Süleymaniye’de şimdilik bir çatışma havasının olmadığını belirten el-Arabiya televizyonu, “ancak Kürt partiler arasında 1990’lı yıllar boyunca çatışmalar yaşandığı göz önünde bulundurulduğunda herkesin iç savaş endişesi taşıdığı da söylenebilir” yorumunu yaptı.