YDH- Irak parlamentosu, bugün yapılan yedinci oturumda da yeni meclis başkanını seçemedi.

 

Irak parlamentosu, bugün yapılan yedinci oturumda da yeni meclis başkanını seçemedi. Mahmud el-Meşhedani’nin istifasıyla boşalan Irak Meclis Başkanlığı için bugün yapılan seçimde Hizb-i İslami milletvekillerinden İyad Samerrai ve bağımsız Ulusal Diyalog Cephesi adayı Halil Ced’u meclis başkanlığına seçilmek için gereken oyu kazanamadı.

 

Birleşik Irak İttifakı Milletvekillerinden Hasan es-Senid, bugün yapılan oylamada Hizb-i İslami adayı İyad Samerrai’nin 136, Ulusal Diyalog Cephesi adayı Halil Ced’u’nun da 86 oy kazandığını belirtti ve 20 milletvekilinin ise boş oy kullandığını açıkladı.

 

Irak anayasasına göre meclis başkanlığına seçilmek için 138 oy alınması gerektiği bildiriliyor.

 

Meclis başkanlığı seçiminin meclis tatilinden sonraya ertelendiğini belirten Hasan es-Senid, yarın ve öbürgün 2009 yılı bütçesini görüşecek olan meclisin bütçe görüşmelerinden sonra 1 ay tatile gireceğini ifade etti.

 

Öte yandan Irak Uzlaşma Cephesi Sözcüsü Selim Abdullah, bugün yapılan oylamadan sonra düzenlediği basın toplantısında Irak Anayasa Mahkemesi’nin bir kararına atıfta bulunarak bugün yapılan oylamada oyların çoğunluğunu aldığı için İyad Samerrai’nin meclis başkanlığına seçilmiş sayıldığını öne sürdü.

 

Selim Abdullah bu konuyla ilgili olarak parlamentodaki diğer gruplarla görüşmeler yapacaklarını belirtirken Birleşik Irak İttifakı üyelerinden Hamid Mualla ve Hasan es-Senid, Samerrai’nin meclis başkanlığına seçilmediğini seçimin meclis tatilinden sonra yapılacağını belirtti.

 

Irak Meclis Başkanlığı’na Hizb-i İslami milletvekillerinden İyad Samerrai’nin seçildiğine ilişkin dün yaptığımız haberimizi düzelterek okuyucularımızdan özür diliyoruz.