Hekim: Genel af herkesi kapsamalı

07 Mart 2006

SAAF-Irak İslam Devrimi Yüksek Meclisi Lideri Abdülaziz el-Hekim, genel affın ABD askerlerine

SAAF-Irak İslam Devrimi Yüksek Meclisi Lideri Abdülaziz el-Hekim, genel affın ABD askerlerine karşı silahlı mücadele veren direnişçileri de kapsaması gerektiğini söyledi.

 

Bağdat’ta Fransız haber ajansı muhabirine bir demeç veren Irak İslam Devrimi Yüksek Meclisi Lideri Abdülaziz el-Hekim, muhabirin Başbakan Nuri el-Maliki’nin ABD askeri öldürenlerin genel af kapsamı dışında bırakılması yönündeki demecini hatırlatıp bu görüşü destekliyor musunuz diye sorması üzerine “Eğer bir af olacaksa, bu af eğilimleri dikkate alınmadan herkesi kapsamalıdır” diye cevap verdi.

 

Genel affın ABD askerleriyle çatışıp onları öldüren herkesi kapsaması gerektiğini söyleyen el-Hekim, Ulusal Uzlaşma Planına da ABD askerleriyle savaşıp onları öldüren herkesin, eğilimine bakılmaksızın affedilmesi gerektiğine yönelik bir madde eklenmesi gerektiğini söyledi.

 

el-Hekim, yalnız Iraklı sivil halka yönelik terörist eylemler düzenleyen Saddamcılarla tekfirci grupların bu kapsamın dışında tutulacağını söyledi.

 

Irak Başbakanı Nuri el-Maliki, bir Amerikan gazetesine verdiği demeçte ABD askerlerini öldürenlerin af kapsamı dışında bırakılacağını söylemişti.

 

Bununla birlikte başbakan Maliki’nin meclise sunduğu Ulusal Uzlaşma Planı’nın 5 maddesinde “suç işlememiş, terör eylemlerine karışmamış, savaş suçu ve insanlığa karşı suç işlememiş tutuklar için af çıkarmak” ilkesi yer alıyor.